fbpx
Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετεγχειρητικές οδηγίες χειρουργικής ισχίου

By 8 Αυγούστου 2019 No Comments

Μετεγχειρητικές οδηγίες χειρουργικής ισχίου

Μετεγχειρητικές οδηγίες χειρουργικής καταγμάτων ισχίου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να χρειασθεί μετάγγιση αίματος μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς καλύπτονται με αντιβιοτικά για 24 – 48 ώρες και λαμβάνουν παυσίπονη αγωγή. Επίσης, θα χορηγηθεί αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη των θρομβώσεων για ένα διάστημα 4 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν αντιθρομβωτικές κάλτσες για το ίδιο διάστημα.

Οι ασθενείς θα ενθαρυνθούν να σηκωθούν από το κρεββάτι την επομένη του χειρουργείου με τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών. Το ποσοστό της φόρτισης που θα επιτραπεί να γίνει στο χειρουργημένο σκέλος θα εξαρτηθεί από τον τύπο του κατάγματος και από το είδος του χειρουργείου. Ο φυσιοθεραπευτής θα δουλέψει μαζί με τον ασθενή με στόχο την ανάκτηση της δύναμης και της κίνησης. Η όλη διαδικασία θα χρειασθεί έως και 3 μήνες.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, ο χειρουργός θα προγραμματίσει τακτικά ραντεβού. Στα άμεσα μετεγχειρητικά θα αφαιρεθούν τα ράμματα και θα γίνει έλεγχος του τραύματος. Η αξιολόγηση της πόρωσης του κατάγματος θα γίνεται με σειρά ακτινογραφιών.
Μετά από χειρουργείο για την αντιμετώπιση κατάγματος ισχίου, οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακτήσουν την περισσότερη εάν όχι όλη της κινητικότητας και ανεξαρτησίας που είχαν πριν από τον τραυματισμό.

Μετεγχειρητικές οδηγίες αρθροσκόπησης ισχίου
Μετά το χειρουργείο θα παραμείνετε στην ανάνηψη για 1 με 2 ώρες. Κατόπιν, θα μεταφερθείτε στο θάλαμό σας. Εξιτήριο από το νοσοκομείο παίρνετε συνήθως την επομένη του χειρουργείου.
Ο ορθοπαιδικός θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τα διεγχειρητικά ευρήματα και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που απαιτήθηκε. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειασθεί η χρήση βακτηριών μασχάλης ή περπατούρας για ένα διάστημα μετά το χειρουργείο. Σε εκτεταμένες επιδιορθώσεις, η χρήση των βακτηριών είναι δυνατόν να φθάσει έως τους 2 μήνες.

Η φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη μέγιστης αποκατάστασης. Ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και εύρους κίνησης είναι πολύ σημαντικές. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας παρέχει επίσης μια λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την διάρκεια της αποκατάστασής σας.

Μετεγχειρητικές οδηγίες αρθροπλαστικής ισχίου
Το πιο πιθανό είναι να παραμείνετε μερικές ημέρες στο νοσοκομείο. Για να προστατευθεί το ισχίο στην πρώιμη φάση της ανάρρωσης θα χρησιμοποιηθεί ένα τρίγωνο απαγωγής ανάμεσα στα κάτω σκέλη.
Μετά το χειρουργείο θα αισθάνεστε κάποιο πόνο, και για το λόγο αυτό θα σας χορηγηθούν παυσίπονα φάρμακα. Η αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσής σας. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα μετά το χειρουργείο, και όσο λιγότερο πόνο αισθάνεστε τόσο γρηγορότερα θα κινητοποιηθείτε και θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Μιλήστε με τον ορθοπαιδικό εάν ο μετεγχειρητικός πόνος αποτελεί πρόβλημα.

Το βάδισμα και διάφορες ελαφρές δραστηριότητες είναι σημαντικές για την ανάρρωσή σας και θα ξεκινήσουν την ημέρα του χειρουργείου ή την επομένη. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική του ισχίου, ξεκινούν να στέκονται και να περπατάνε με τη βοήθεια βακτηριών ή περπατούρας την επομένη του χειρουργείου, υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης του ισχίου και τρόπους ασφαλής πραγματοποίησης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι ασθενείς είναι σύνηθες να έχουν ρηχή ανάσα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της αναισθησίας, στα παυσίπονα φάρμακα και στον αυξημένο κλινοστατισμό. Η ρηχή ανάσα μπορεί να οδηγήσει σε μερική κατάρρευση των πνευμόνων (ατελεκτασία) και οι ασθενείς να είναι ευαίσθητοι για πνευμονία. Για την πρόληψη αυτού του φαινομένου είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε συχνά βαθιές αναπνοές. Επίσης μπορεί να σας δοθεί και μια συσκευή αναπνευστικής γυμναστικής ώστε να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή.
Η επιτυχία του χειρουργείου σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού, σε σχέση με τη φροντίδα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά από το χειρουργείο.

Μπορεί να έχετε ράμματα ή μεταλλικά κλιπς κατά μήκος του χειρουργικού τραύματος ή να έχει γίνει ενδοδερμική συρραφή (κάτω από το δέρμα). Τα ράμματα ή τα κλιπς θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αποφύγετε τη διαβροχή του τραύματος έως ότου έχει επουλωθεί πλήρως.
Είναι συχνή η μερική απώλεια της όρεξης για φαγητό, μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σημαντική, προάγει την σωστή επούλωση των ιστών και αποκαθιστά τη μυική δύναμη. Τέλος, διασφαλίστε ότι πίνετε αρκετά υγρά.
Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό της φροντίδας στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων μετεγχειρητικών εβδομάδων. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες από τις ελαφρές καθημερινές δραστηριότητες εντός 3 – 6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Μια μικρή δυσκολία με τις δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συνήθης τις πρώτες εβδομάδες.

Το πρόγραμμα κινητοποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ένα σταδιακό πρόγραμμα βάδισης, ώστε να αυξηθεί η κινητικότητά σας, αρχικά εντός της οικίας και αργότερα και έξω από αυτή.
  • Συνέχιση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το κάθισμα, η έγερση και η άνοδος/κάθοδος κλίμακας.
  • Ειδικές ασκήσεις, αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να αποκατασταθεί η κίνηση και η δύναμη του ισχίου. Είναι δυνατόν να μπορείτε να εκτελέσετε την πλειοψηφία των ασκήσεων χωρίς βοήθεια. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειασθείτε τη βοήθεια κάποιου φυσιοθεραπευτή.