fbpx
Ώμος

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

By 9 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Εισαγωγή
Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου ονομάζεται επίσης ώμος του κολυμβητή, ώμος του τενίστα, ή τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου. Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων του ώμου και μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής, όπως σε ορισμένα αθλήματα π.χ. τένις, κολύμβηση, άρση βαρών. Σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει μια μερική ρήξη του στροφικού πετάλου που συμβάλλει στον πόνο.

Αιτίες
Είναι το αποτέλεσμα της πίεσης επί των τενόντων του στροφικού πετάλου από ένα τμήμα της ωμοπλάτης (ακρώμιο), όταν το άνω άκρο ανυψώνεται. Είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί σε νέα και μεσήλικα άτομα.

Συμπτώματα
Οι ασθενείς με σύνδρομο πρόσκρουσης παρουσιάζουν συμπτώματα όπως έντονο πόνο κατά την ανάπαυση και κατά τις δραστηριότητες, αδυναμία του άνω άκρου και δυσκολία να το ανυψώσουν άνωθεν της κεφαλής. Διαγνωστικά τέστ περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία
Η θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης μπορεί να είναι συντηρητική, με εφαρμογή πάγου, ανάρτηση, και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία έχει θέση με στόχο την μυική ενδυνάμωση, ενώ οι ενέσεις στεροειδών μπορεί να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει.
Το αρθροσκοπικό χειρουργείο συστήνεται σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει ή σε περιπτώσεις που οι τένοντες του στροφικού πετάλου έχουν ραγεί. Τότε ο χειρουργός σας θα ρωτήσει εάν θέλετε να υποβληθείτε σε ακρωμιοπλαστική. Η ακρωμιοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που μπορεί να γίνει κάτω από περιοχική ή γενική αναισθησία. Στόχο έχει την αύξηση του διαθέσιμου για το στροφικό πέταλο χώρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσθιο άκρο του ακρωμίου αφαιρείται, μαζί με τμήμα του θυλάκου, καθώς και 4 – 5 mm του περιφερικού άκρου της κλείδας. Μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά ή ανοικτά (μεγαλύτερη τομή). Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής τεχνικής είναι ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και η ταχύτερη αποκατάσταση. Στον ίδιο χρόνο και εφόσον υπάρχει, θα γίνει και η αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου.
Μετά το πέρας του χειρουργείου, οι χειρουργικές τομές συρράπτονται και μεταφέρεστε στην ανάνηψη. Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Θα σας συνταγογραφηθεί παυσίπονη αγωγή την οποία θα πρέπει να λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες χορήγησης. Ο χειρουργημένος σας ώμος θα φέρει επιδέσμους. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν στις 24 ώρες και θα τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Άμεσα μετεγχειρητικά, είναι φυσιολογικό ο χειρουργημένος ώμος σας να είναι πρησμένος. Η εφαρμογή παγοκύστεων για 20 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα, πάνω στον ώμο σας, θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Παρακαλείσθε να κλείσετε ραντεβού 10 – 12 ημέρες μετά το χειρουργείο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση του ώμου σας.

Το άνω άκρο θα τοποθετηθεί σε ανάρτηση για ένα χρονικό διάστημα 4 – 7 ημερών (εφόσον δεν έχει γίνει συρραφή τενόντων). Η ανάρτηση θα βοηθήσει στην επούλωση. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα σας δώσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης βασισμένο στις ανάγκες σας καθώς επίσης και στα ευρήματα του χειρουργείου σας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις εύρους κίνησης, σταθεροποίησης και μυικής ενδυνάμωσης της άρθρωσης του ώμου.
Αν και ασυνήθεις, επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την αρθροσκόπηση. Στις αναισθησιολογικές επιπλοκές (σπάνιες) μπορεί να συμπεριλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και αναπνευστική δυσχέρια. Οι τοπικές επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων (<1%) μπορεί να περιλαμβάνουν τη λοίμωξη, τη φλεβική θρόμβωση, την αιμορραγία, το υπερβολικό οίδημα, την κάκωση αγγείων – νεύρων και τη θραύση εργαλείων.
Η πολύ καλή γνώση της επέμβασης θα κάνει το άγχος του χειρουργείου πιο εύκολα ανεκτό. Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται με βάση το γεγονός ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τους δυνητικούς του κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε άριστα ενημερωμένοι για αυτούς τους κινδύνους πριν οδηγηθείτε στο χειρουργείο.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας