fbpx
Ώμος

Ρήξη στροφικού πετάλου

By 9 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Ρήξη στροφικού πετάλου

Εισαγωγή
Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα τενόντων στον ώμο που συμβάλουν στη σταθερότητα και στην κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Σημαντικοί τραυματισμοί αυτών των τενόντων μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη τους, με την πάθηση να περιγράφεται ως ρήξη του στροφικού πετάλου.
Αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις αιτίες πόνου στον ώμο σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί να προκληθεί από την επαναλαμβανόμενη χρήση του άνω άκρου σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής, όπως κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

Συμπτώματα
Η ρήξη του στροφικού πετάλου προκαλεί έντονο πόνο, αδυναμία του άνω άκρου, και αίσθημα «τριξίματος» κατά την κίνηση του ώμου σε συγκεκριμένες θέσεις.

Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκαμψία, απώλεια των κινήσεων και ευαισθησία στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου. Η ρήξη του στροφικού πετάλου απεικονίζεται καλύτερα στη μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία
Ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι δυνατόν να επιτευχθεί με συντηρητική θεραπεία – ανάπαυση, ανάρτηση, παυσίπονα, τοπική έγχυση στεροειδών και ασκήσεις.
Εντούτοις, η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την επανακαθήλωση των τενόντων στο βραχιόνιο οστό. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε αρθροσκοπικά. Κατά την αρθροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται διεύρυνση του υπακρωμιακού χώρου (υπακρωμιακή αποσυμπίεση) και συρραφή των τενόντων με τη χρήση αγκυρών με ράμματα. Οι άγκυρες αυτές βοηθούν στην καθήλωση των τενόντων στο βραχιόνιο οστό.
Μετά το πέρας του χειρουργείου, οι χειρουργικές τομές συρράπτονται, τοποθετείται ο νάρθηκας ακινητοποίησης, και μεταφέρεστε στην ανάνηψη. Το άνω άκρο θα παραμείνει σε ανάρτηση για ένα χρονικό διάστημα 4 – 6 εβδομάδων αναλόγως του μεγέθους της ρήξης, της ποιότητας των ιστών και του είδους της συρραφής. Η ανάρτηση θα βοηθήσει στην επούλωση των τενόντων και την επανασυγκόλλησή τους στο βραχιόνιο οστό.
Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Θα σας συνταγογραφηθεί παυσίπονη αγωγή την οποία θα πρέπει να λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες χορήγησης.
Ο χειρουργημένος σας ώμος θα φέρει επιδέσμους. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν στις 24 ώρες και θα τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Άμεσα μετεγχειρητικά, είναι φυσιολογικό ο χειρουργημένος ώμος σας να είναι πρησμένος. Η εφαρμογή παγοκύστεων για 20 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα, πάνω στον ώμο σας, θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
Μετεγχειρητικά θα χρειασθεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης, βασισμένο στις ανάγκες σας καθώς επίσης και στα ευρήματα του χειρουργείου σας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις εύρους κίνησης, σταθεροποίησης και μυικής ενδυνάμωσης της άρθρωσης του ώμου.
Αν και ασυνήθεις, επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την αρθροσκόπηση. Στις αναισθησιολογικές επιπλοκές (σπάνιες) μπορεί να συμπεριλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και αναπνευστική δυσχέρια. Οι τοπικές επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων (<1%) μπορεί να περιλαμβάνουν τη λοίμωξη, τη φλεβική θρόμβωση, την αιμορραγία, το υπερβολικό οίδημα, την κάκωση αγγείων – νεύρων και τη θραύση εργαλείων.
Η πολύ καλή γνώση της επέμβασης θα κάνει το άγχος του χειρουργείου πιο εύκολα ανεκτό. Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται με βάση το γεγονός ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τους δυνητικούς του κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε άριστα ενημερωμένοι για αυτούς τους κινδύνους πριν οδηγηθείτε στο χειρουργείο.

Ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος γεγονός που την καθιστά επιρρεπή σε αστάθεια και τραυματισμούς.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας και τα συχνά φαινόμενα παθήσεων.
Ο Δρ. Φραγκίσκος Ξυπνητός είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην χειρουργική του ώμου, του γόνατος, με έμφαση στην
αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στη χρήση συστημάτων πλοήγησης και στην
εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης. Βρίσκεται πάντα στη διάθεση σας για να απαντήσει στα ερωτήματα σας και να
σας βοηθήσει να δώσετε γρήγορα λύση στο πρόβλημα σας.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας