fbpx
Παθήσεις Γόνατος

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

By 26 Ιουλίου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Εισαγωγή
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται κεντρικά και στο πίσω μέρος του γόνατος. Αποτελεί έναν από τους πολλούς συνδέσμους που συνδέουν το μηριαίο με την κνήμη. Ο ΟΧΣ εμποδίζει την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης. Για τον τραυματισμό του ΟΧΣ απαιτείται η εφαρμογή μεγάλης δύναμης. Συνήθεις αιτίες αποτελούν η πρόσκρουση το γόνατος στο ταμπλώ του αυτοκινήτου με το γόνατο σε κάμψη σε τροχαίο ατύχημα, ή η πτώση αθλητή πάνω στο γόνατό του που βρίσκεται σε κάμψη.

Ανατομία
Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την συννένωση 3 οστών, του μηριαίου, της κνήμης και της επιγονατίδας. Τα οστά συνδέονται με άλλα οστά με τους συνδέσμους. Στο γόνατο υπάρχουν 4 βασικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι διατηρούν τα οστά στη θέση τους και παρέχουν σταθερότητα.

• Πλάγιοι σύνδεσμοι: Βρίσκονται στα πλάγια του γόνατος. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος εντοπίζεται στο έσω πλάγιο του γόνατος και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος στο έξω πλάγιο του γόνατος. Ελέγχουν τις πλάγιες κινήσεις και το προστατεύουν από ανώμαλες κινήσεις.

• Χιαστοί σύνδεσμοι: Βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος. Διασταυρώνεται ο ένας με τον άλλο και σχηματίζουν ένα «Χ», με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ΠΧΣ) να βρίσκεται μπροστά από τον ΟΧΣ. Ελέγχουν την πρόσθια και οπίσθια κίνηση.

Ο ΟΧΣ εμποδίζει την κνήμη από την υπερβολική προς τα πίσω κίνηση. Είναι ισχυρότερος του ΠΧΣ και τραυματίζεται λιγότερο συχνά. Αποτελείται από 2 τμήματα, τα οποία συννενώνονται σε 1 δομή που έχει μέγεθος περίπου όσο το μικρό δάκτυλο του χεριού.

Ταξινόμηση

Ο τραυματισμός του ΟΧΣ δεν τόσο συχνός όσο άλλων δομών του γόνατος. Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί του ΟΧΣ είναι δυσδιάκριτοι και πιο δύσκολα αξιολογούνται σε σχέση με άλλες συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος. Συχνά, ο ΟΧΣ τραυματίζεται μαζί με άλλες δομές του γόνατος. Οι τραυματισμοί των συνδέσμων καλούνται διαστρέμματα και ταξινομούνται με βάση τη βαρύτητα της βλάβης.

• 1ου Βαθμού: Ο σύνδεσμος έχει μια ήπια κάκωση. Πιο συγκεκριμένα, έχει υποστεί μια ήπια διάταση, και εξακολουθεί να μπορεί να διατηρεί την άρθρωση του γόνατος σταθερή.
• 2ου Βαθμού: Στην περίπτωση αυτή ο σύνδεσμος διατείνεται έως του σημείου που καθίσταται χαλαρός. Συχνά αναφέρεται ως μερική ρήξη.
• 3ου Βαθμού: Στην περίπτωση αυτή ο σύνδεσμος έχει υποστεί πλήρη ρήξη. Ο σύνδεσμος έχει ραγεί σε 2 τμήματα και η άρθρωση είναι ασταθής.

Οι ρήξεις του ΟΧΣ συνήθως είναι μερικές, και ο σύνδεσμος έχει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί από μόνος του. Ασθενείς με μεμονωμένη ρήξη του ΟΧΣ συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στα αθλήματα χωρίς προβλήματα σταθερότητας από το γόνατό τους.

Αιτίες
Τραυματισμός του ΟΧΣ μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Συνήθως απαιτείται η εφαρμογή μεγάλης δύναμης.

• Απευθείας πλήξη στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος με το γόνατο σε κάμψη (π.χ. κάκωση στο ταμπλώ του αυτοκινήτου).
• Διάταση ή έλξη του συνδέσμου (π.χ. στροφική κάκωση ή κάκωση υπερέκτασης).

Συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα της ρήξης του ΟΧΣ είναι:

• Πόνος με οίδημα που εμφανίζεται άμεσα μετατραυματικά.
• Δυσκαμψία.
• Δυσκολία στη βάδιση.
• Αίσθημα αστάθειας.

Κλινική εξέταση
Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης, ο ορθοπαιδικός θα συζητήσει μαζί σας το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Στην κλινική εξέταση θα ελέγξει το σύνολο των δομών στην άρθρωση του τραυματισμένου γόνατος, και θα τις συγκρίνει με το υγιές γόνατο. Το τραυματισμένο σας γόνατο μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι έχει προς τα πίσω κλίση, ιδιαίτερα όταν κάμπτεται πέρα από τις 90°. Διαγνωστικά τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Η ακτινογραφία δεν μπορεί να αναδείξει τη ρήξη του ΟΧΣ, αλλά μπορεί να αποτυπώσει το αν αυτή προκάλεσε την αποκόλληση τμήματος οστού. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αποσπαστικό κάταγμα. Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί καλύτερες εικόνες των μαλακών μορίων, όπως είναι ο ΟΧΣ.

Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία
Στην περίπτωση που έχετε μεμονωμένη ρήξη του ΟΧΣ, τότε ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας συστήσει να αντιμετωπισθεί συντηρητικά. Άμεσα μετατραυματικά θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι αρχές της ανάπαυσης, της παγοθεραπείας, της ήπιας συμπίεσης και της ανύψωσης. Τα παραπάνω θα επιταχγύνουν την ανάρρωση. Είναι δυνατόν να σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα για να περιορισθεί το εύρος κίνησης του γόνατος. Επίσης, με τη χρήση βακτηριών θα καταστεί εφικτή η αποφόρτιση του σκέλους. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με την υποχώρηση του οιδήματος. Ειδικές ασκήσεις θα αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα του γόνατος και θα δυναμώσουν τους μυς που το υποστηρίζουν. Η ενδυνάμωση των μυών στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού (τετρακέφαλος) έχει αποδειχθεί ότι είναι ύψιστης σημασίας στην πετυχημένη αποκατάσταση.

Χειρουργική θεραπεία
Ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση εάν έχετε πολλαπλές κακώσεις. Για παράδειγμα, έαν έχετε υποστεί εξάρθρημα γόνατος με αποτέλεσμα ρήξεις πολλαπλών συνδέσμων, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΧΣ, το χειρουργείο είναι απαραίτητο. Συνήθως απαιτείται η αντικατάσταση του σπασμένου τένοντα, γιατί η ανακατασκευή με συρραφή των ραγέντων άκρων του, είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη. Η αντικατάσταση γίνεται με σύνδεσμο που είτε θα ληφθεί από κάποιο άλλο μέρος του σώματος σας, είτε από ανθρώπινο πτωματικό δότη. Εναλλακτικά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συνθετικό μόσχευμα. Η ενσωμάτωση του μοσχεύματος στο οστό θα χρειασθεί αρκετούς μήνες. Η συνδεσμοπλαστική του ΟΧΣ γίνεται αρθροσκοπικά δια πολύ μικρών τομών. Η ελάχιστη παρεμβατικότητα της αρθροσκοπικής επέμβασης έχει τα πλεονεκτήματα του λιγότερου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρότερης νοσηλείας και της ταχύτερης ανάρρωσης. Με την εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών επιτρέπεται στους ασθενείς να επανέλθουν σε μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Αποκατάσταση
Είτε η θεραπεία σας είναι χειρουργική είτε όχι, η αποκατάσταση παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επάνοδό σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το πρόγραμμα της φυσιοθεραπείας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και την κίνηση στο γόνατό σας. Στην περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε χειρουργείο, η φυσιοθεραπεία θα ξεκινήσει μεταξύ της 1ης και της 4ης μετεγχειρητικής εβδομάδας. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να αναρρώσετε από μια κάκωση του ΟΧΣ θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα της κάκωσης και από την παρουσία και άλλων βλαβών. Οι πολλαπλές κακώσεις συχνά έχουν βραδύτερο ρυθμό ανάρρωσης, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς τελικά έχουν καλό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ο τραυματισμός σας απαιτούσε χειρουργική αντιμετώπιση, θα χρειασθεί αρκετές εβδομάδες πριν μπορέσετε να επανέλθετε σε δουλειά γραφείου, ίσως μήνες εάν η εργασία σας απαιτεί αυξημένες δραστηριότητες. Για την πλήρη ανάρρωση συνήθως χρειάζονται 6-12 μήνες. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αργή διαδικασία ανάρρωσης, η προσήλωσή σας στο πρόγραμμα της αποκατάστασης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να επανέλθετε πλήρως στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας