fbpx
Ώμος

Αρθροπλαστική Ώμου

By 8 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροπλαστική Ώμου

Εισαγωγή
Οι αρθροπλαστικές ώμου συνήθως πραγματοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

Διαδικασία
Η επέμβαση πραγματοποιείται κάτω από άσηπτες συνθήκες στο χειρουργείο με γενική ή περιοχική αναισθησία. Μια τομή γίνεται πάνω από τον προσβεβλημένο ώμου για να αποκαλυφθεί η άρθρωση του ώμου. Η βραχιόνιος κεφαλή που αρθρώνεται με την ωμογλήνη της ωμοπλάτης εξαρθρώνεται. Γίνεται οστεοτομία και αφαιρείται η αρθριτική κεφαλή. Εν συνεχεία, ο χειρουργός επικεντρώνεται στην ωμογλήνη. Το τμήμα της ωμογλήνης που παρουσιάζει αρθρίτιδα αφαιρείται, και γίνονται οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση του ενθέματος στην ωμογλήνη. Το τελευταίο τοποθετείται στην ωμογλήνη πιεστικά και καθηλώνεται με τη χρήση βιδών. Το άνω πέρας του βραχιονίου οστού

προετοιμάζεται ώστε να υποδεχθεί το βραχιόνιο στυλεό. Ο στυλεός εισέρχεται στον αυλό του βραχιονίου και καθηλώνεται είτε πιεστικά είτε με τη χρήση οστικού τσιμέντου. Ο τρόπος καθήλωσης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η ποιότητα του οστού και οι προτιμήσεις του χειρουργού. Η τεχνητή βραχιόνιος κεφαλή τοποθετείται ακολούθως στο βραχιόνιο στυλεό. Η κεφαλή είναι κατασκευασμένη από μέταλλο. Γίνεται ανάταξη της πρόθεσης του βραχιονίου με την πρόθεση της ωμογλήνης και ελέγχεται η σταθερότητα και το εύρος κίνησης της νέας τεχνητής άρθρωσης. Ο αρθρικός θύλακος συρράπτεται και οι μυς και τένοντες αποκαθίστανται. Τέλος γίνεται συρραφή του δέρματος.

Μετεγχειρητικά
Μετά το πέρας του χειρουργείου, τοποθετείται ο νάρθηκας ακινητοποίησης, και μεταφέρεστε στην ανάνηψη. Το άνω άκρο θα παραμείνει σε ανάρτηση για ένα χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων. Η ανάρτηση θα βοηθήσει στην επούλωση.
Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Θα σας συνταγογραφηθεί παυσίπονη αγωγή την οποία θα πρέπει να λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες χορήγησης.
Ο χειρουργημένος σας ώμος θα φέρει επιδέσμους. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν στις 24 ώρες και θα τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Άμεσα μετεγχειρητικά, είναι φυσιολογικό ο χειρουργημένος ώμος σας να είναι πρησμένος. Η εφαρμογή παγοκύστεων για 20 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα, πάνω στον ώμο σας, θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
Μετεγχειρητικά θα χρειασθεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης, βασισμένο στις ανάγκες σας καθώς επίσης και στα ευρήματα του χειρουργείου σας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις εύρους κίνησης, σταθεροποίησης και μυικής ενδυνάμωσης της άρθρωσης του ώμου.

Επιπλοκές
Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο χειρουργείο, υπάρχουν ορισμένοι δυνητικοί κίνδυνοι και επιπλοκές. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης λαμβάνεται επειδή τα πλεονεκτήματα της ξεπερνούν κατά πολύ τα πιθανά μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι αυτών των κινδύνων, πριν οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι γενικές ή ειδικές του ώμου.

Οι γενικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Αναισθησιολογικές επιπλοκές – αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα, αναπνευστική δυσχέρια, βλάβες από τον αποκλεισμό νεύρων
 • Αιμορραγία που μπορεί να χρειασθεί μετάγγιση αίματος
 • Καρδιολογικά συμβάματα
 • Επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας
 • Συστηματικές λοιμώξεις (αναπνευστικού, ουροποιητικού)

Οι ειδικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη – Η λοίμωξη μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε επέμβαση. Εφόσον παρουσιασθεί, μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά ή ακόμα και να χρειασθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
 • Εξάρθρημα – Αυτό συμβαίνει όταν η τεχνητή βραχιόνιος κεφαλή βγαίνει από τη θέση της, που βρίσκεται απέναντι από το ένθεμα της ωμογλήνης. Θα χρειασθεί να ληφθούν για πάντα ορισμένα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή. Εφόσον παρουσιασθεί, θα πρέπει να γίνει κλειστή ανάταξη υπό μέθη. Σπάνια μπορεί να εξελιχθεί σε καθ’ έξιν εξάρθρημα.
 • Κατάγματα του βραχιονίου ή της ωμοπλάτης – Σπάνια επιπλοκή που προκύπτει κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο. Μπορεί να επιμηκύνει τη περίοδο αποκατάστασης ή να χρειασθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
 • Νευρική ή αγγειακή βλάβη – Σπάνια επιλοκή που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή απώλεια της αίσθησης σε κάποιο τμήμα του άνω άκρου. Η βλάβη σε αγγεία μπορεί να χρειασθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, εφόσον η αιμορραγία δεν σταματά.
 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση – Μπορεί να αποτελέσουν σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Εάν αισθανθείτε πόνο στη γαστροκνημία ή αναπνευστική δυσχέρεια θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας.
 • Τοπικός ερεθισμός στο χειρουργικό τραύμα – Η ουλή μπορεί να είναι ευαίσθητη ή να περιβάλλεται από μια περιοχή με δυσαισθησία. Τα ανωτέρω συνήθως μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν προκαλούν προβλήματα στην νέα σας άρθρωση.
 • Δύσμορφη ουλή
 • Διαφορά στο μήκος των άνω σκελών – Μερικές φορές το άκρο επιμηκύνεται σκόπιμα, ώστε να αυξηθεί η σταθερότητα της αρθροπλαστικής. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η απόλυτη ταύτιση του μήκους των σκελών.
 • Φθορά – Όλες οι αρθροπλαστικές υφίστανται φθορά με την πάροδο του χρόνου.

Συμπέρασμα
Η πολύ καλή γνώση της επέμβασης θα κάνει το άγχος του χειρουργείου πιο εύκολα ανεκτό. Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται με βάση το γεγονός ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τους δυνητικούς του κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε άριστα ενημερωμένοι για αυτούς τους κινδύνους πριν οδηγηθείτε στο χειρουργείο.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας