fbpx
Αγκώνας

Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα (golfer’s elbow)

By 8 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα (golfer’s elbow)

Εισαγωγή
Ο όρος golfer’s elbow αποτελεί την κοινή ονομασία της παθολογικής κατάστασης που ορίζεται ως έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Είναι μια επώδυνη κατάσταση

που οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες μυικές συσπάσεις στο αντιβράχιο που καταλήγουν στη φλεγμονή και τις μικρορρήξεις των τενόντων που προσφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα. Ο έσω επικόνδυλος είναι μια οστική προεξοχή που γίνεται αισθητή ψηλαφητά στην έσω πλευρά του αγκώνα.
Η έσω και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι παρόμοιες καταστάσεις με τη διαφορά ότι η έσω επικονδυλίτιδα αφορά την έσω πλευρά του αγκώνα, ενώ η έξω επικονδυλίτιδα την έξω πλευρά του αγκώνα. Και οι δύο κατάστασεις αποτελούν ένα τύπο τενοντίτιδας δηλαδή, φλεγμονή των τενόντων.

Συμπτώματα & Σημεία
Στα συμπτώματα και σημεία της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα περιλαμβάνονται:

 • Πόνος στον αγκώνα που παρουσιάζεται αιφνίδια ή σταδιακά
 • Έντονος πόνος στην έσω πλευρά του αγκώνα και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων
 • Πόνος που αντανακλά στην έσω πλευρά του αντιβραχίου, στο καρπό ή στο χέρι
 • Πόνος που χειροτερεύει με τη σύλληψη αντικειμένων
 • Πόνος που επιδεινώνεται στον αγκώνα όταν ο καρπός κάμπτεται προς το αντιβράχιο
 • Δυσκαμψία του αγκώνα με μειωμένο εύρος κίνησης
 • Αδύναμο δραγμό

Αιτίες
Η έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνήθως προκαλείται από υπέρχρηση των μυών του αντιβραχίου και των τενόντων που ελέγχουν τις κινήσεις του καρπού και των δακτύλων, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από απευθείας τραυματισμό, όπως στην περίπτωση μιας πτώσης, ενός τροχαίου ατυχήματος ή ενός εργατικού ατυχήματος.
Η έσω επικονδυλίτιδα παρουσιάζεται συχνά στους ανθρώπους που παίζουν γκολφ, από όπου προέρχεται και η ονομασία της, ιδιαίτερα όταν δεν εφαρμόζεται καλή τεχνική ή χρησιμοποιούνται ακατάλληλα εξαρτήματα. Άλλες συνήθεις αιτίες είναι κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη κίνηση στο αντιβράχιο όπως, η ζωγραφική, η χρήση του σφυριού, η δακτυλογράφηση, η κηπουρική κ.α.

Διάγνωση
Η έσω επικονδυλίτιδα θα πρέπει να αξιολογείται από έναν ειδικευμένο ορθοπαιδικό για να τίθεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία. Για τη διάγνωση θα εκτιμηθεί:

 • Το ιστορικό
 • Η κλινική εξέταση
 • Ο απεικονιστικός έλεγχος. Ο ιατρός μπορεί να παραγγείλει μια ακτινογραφία ώστε να αποκλεισθεί ένα κάταγμα ή αρθρίτιδα ως αιτία του πόνου. Σε λίγες περιπτώσεις, όπου η διάγνωση είναι ασαφής, μπορεί να ζητηθεί μια μαγνητική τομογραφία, ένα υπερηχογράφημα, ή μια διαγνωστική ένεση.

Θεραπεία

Συντηρητική αγωγή
Ο ιατρός σας θα σας προτείνει συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της έσω επικονδυλίτιδας. Σε αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Περιορισμός των δραστηριοτήτων. Περιορισμός της χρήσης και ανάπαυση του άκρου από εκείνες τις δραστηριότητες που χειροτερεύουν τα συμπτώματα σας.
 • Χρήση ναρθήκων. Νάρθηκες ή κηδεμόνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της τάσης στους τραυματισμένους ιστούς.
 • Πάγος. Παγοκύστες πάνω στην τραυματισμένη περιοχή θα βοηθήσουν να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται πάνω από μια πετσέτα, για 20 λεπτά, 4 φορές την ημέρα για περίπου 2 ημέρες. Ποτέ μην τοποθετείτε τον πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα.
 • Φάρμακα. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και/ή ενέσεις στεροειδών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος.
 • Φυσιοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και διάταση των μυών του αντιβραχίου. Θα πρέπει να ξεκινήσει αφού η ένταση των συμπτωμάτων έχει μειωθεί.
 • Κρουστικό υπέρηχο. Το κρουστικό υπέρηχο αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο με την οποία είναι δυνατόν να διασπαστεί ο ουλώδης ιστός και να αυξηθεί η αιματική κυκλοφορία στους τραυματισμένους τένοντες, ώστε να ευοδωθεί η αποκατάστασή τους.

Χειρουργική αγωγή
Εφόσον η συντηρητική αγωγή αποτύχει να αντιμετωπίσει την πάθηση και τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 μήνες, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση του Golfers elbow. Ο στόχος του χειρουργείου είναι η αφαίρεση του πάσχοντος ιστού γύρω από την έσω επιφάνεια του αγκώνα, η βελτίωση της αιματικής παροχής στην περιοχή για την ευόδωση της θεραπείας και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος γεγονός που την καθιστά επιρρεπή σε αστάθεια και τραυματισμούς.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας και τα συχνά φαινόμενα παθήσεων.
Ο Δρ. Φραγκίσκος Ξυπνητός είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην χειρουργική του ώμου, του γόνατος, με έμφαση στην
αρθροσκοπική & αρθροπλαστική χειρουργική, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στη χρήση συστημάτων πλοήγησης και στην
εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης. Βρίσκεται πάντα στη διάθεση σας για να απαντήσει στα ερωτήματα σας και να
σας βοηθήσει να δώσετε γρήγορα λύση στο πρόβλημα σας.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας