fbpx
Ισχίο

Μηροκοτυλιαία Πρόσκρουση

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Μηροκοτυλιαία Πρόσκρουση

Εισαγωγή
Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί μια παθολογική κατάσταση όπου τα οστά της άρθρωσης του ισχίου δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και να προκαλείται αυξημένη πίεση και τριβή μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης. Κλινικά παρατηρείται πόνος και προοδευτική δυσλειτουργία της άρθρωσης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία οδηγεί στην ανάπτυξη δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Περιγραφή – Ταξινόμηση
Κατά τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αναπτύσσονται οστεόφυτα γύρω από τη μηριαία κεφαλή ή/και από την κοτύλη. Αυτή η ανάπτυξη οστού προκαλεί την πρόσκρουση των οστών της άρθρωσης του ισχίου μεταξύ τους και τη μη ομαλή κίνηση του ενός οστού σε σχέση με το άλλο.

Με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και την κατάρρευση του αρθρικού χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).

Τύποι
Υπάρχουν 3 τύποι μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης:

  • Pincer: Σε αυτόν τον τύπο, η πρόσκρουση οφείλεται σε ανάπτυξη οστού πάνω από το χείλος της κοτύλης. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι δυνατόν να συνθλιβεί κάτω από το προεξέχων χείλος της κοτύλης.
  • Cam: Σε αυτόν τον τύπο, η μηριαία κεφαλή δεν είναι στρογγυλή και δεν μπορεί να περιστραφεί ομαλά μέσα στην κοτύλη. Δημιουργείται ένα εξόγκωμα στην άκρη της μηριαίας κεφαλής που τρίβει τον χόνδρο μέσα στην κοτύλη.
  • Συνδυαστικό: Σε αυτό τον τύπο συνυπάρχουν και οι δύο ανωτέρω τύποι.

Εξέλιξη
Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Αυτό οφείλεται στο ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια μακρά, δραστήρια ζωή χωρίς να αντιμετωπίσουν ποτέ προβλήματα. Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα, συνήθως υποδηλώνουν ότι υπάρχει βλάβη του αρθρικού χόνδρου ή του επιχείλιου χόνδρου, και η πάθηση συνήθως επιδεινώνεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και ανταλγική βάδιση (ο ασθενής κουτσαίνει).

Αιτίες
Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση οφείλεται στη μη φυσιολογική διαμόρφωση των οστών στην άρθρωση του ισχίου κατά την παιδική ηλικία. Η ανάπτυξη οστεοφύτων στην περιοχή της κοτύλης (pincer), στην μηριαία κεφαλή (cam), ή και στις δύο περιοχές, προκαλεί καταστροφή της άρθρωσης και πόνο. Όταν τα οστά της άρθρωσης του ισχίου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, τότε δεν μπορούν να γίνουν πολλά για την πρόληψη της πάθησης. Οι πιο αθλητικοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν την άρθρωση του ισχίου πιο έντονα, είναι δυνατόν να βιώσουν πόνο πιο νωρίς από ότι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι. Παρόλα αυτά, η άσκηση δεν προκαλεί τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Συμπτώματα
Οι ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση συνήθως έχουν πόνο στη βουβωνική περιοχή, αν και ορισμένες φορές ο πόνος αντανακλά προς την έξω επιφάνεια του ισχίου. Οξύς διαξιφιστικός πόνος είναι δυνατόν να προκληθεί με την στροφή, περιστροφή και το βαθύ κάθισμα, ενώ άλλες φορές παρουσιάζεται ένας βύθιος πόνος.

Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα για πρώτη φορά, βοηθάει πολύ να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε μια δραστηριότητα ή μια κίνηση που κάνατε και προκάλεσε την εμφάνιση του πόνου. Ορισμένες φορές μπορείτε απλά να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας, να αναπαύσετε το ισχίο σας, και να παρατηρήσετε αν ο πόνος υποχωρήσει. Επίσης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν. Εφόσον τα συμπτώματά σας επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφθείτε ορθοπαιδικό, ώστε να καθορίσει την ακριβή αιτία των συμπτωμάτων σας και να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Όσο περισσότερο χρόνο τα επώδυνα συμπτώματά σας παραμένουν χωρίς αγωγή, τόσο περισσότερη βλάβη μπορεί να προκαλέσουν στο ισχίο.

Κλινική εξέταση
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σας ραντεβού με τον ορθοπαιδικό, θα σας ρωτήσει για τη γενική σας υγεία και για τα συμπτώματα από το ισχίο σας. Επίσης θα σας εξετάσει κλινικά. Μέρος της κλινικής εξέτασης είναι και η διενέργεια της δοκιμασίας πρόσκρουσης (impingement test). Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, ο ορθοπαιδικός θα φέρει το γόνατό σας σε κάμψη (προς το στήθος σας) και θα το περιστρέψει προς τα μέσα (προς τον αντίθετο ώμο σας). Εάν αυτό αναπαράγει το πόνο του ισχίου σας, τότε η δοκιμασία θεωρείται θετική για πρόσκρουση.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ακτινογραφίες
Οι απλές ακτινογραφίες παρέχουν καλή απεικόνιση των οστών, και θα αναδείξουν το κατά πόσο το ισχίο σας έχει μη φυσιολογική διαμόρφωση. Επίσης θα αναδείξουν σημεία αρθρίτιδας.

Αξονική τομογραφία
Η αξονική τομογραφία είναι πιο λεπτομερής από την απλή ακτινογραφία και βοηθά τον ορθοπαιδικό να αναγνωρίσει το ακριβές σχήμα των οστών του ισχίου.

Μαγνητική τομογραφία
Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί καλύτερες εικόνες των μαλακών μορίων. Θα βοηθήσει στην αναγνώριση βλαβών του αρθρικού χόνδρου ή/και του επιχείλιου χόνδρου. Η έγχυση σκιαγραφικού μέσα στην άρθρωση του ισχίου κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αναδείξει πιο καλά την βλάβη. Ο ορθοπαιδικός είναι δυνατόν να εγχύσει μέσα στην άρθρωση ένα αναισθητικό φάρμακο στα πλαίσια διαγνωστικού τεστ. Εάν η έγχυση του φαρμάκου προκαλέσει παροδική ανακούφιση από τα συμπτώματά σας, τότε επιβεβαιώνεται ότι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι η αιτία των συμτπωμάτων σας.

Θεραπεία
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Αλλαγή των δραστηριοτήτων. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας προτείνει την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας με στόχο την αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν τα συμπτώματά σας.
  • Μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φάρμακα όπως η ιβουπροφένη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την φλεγμονή.
  • Φυσιοθεραπεία. Συγκεκριμένες ασκήσεις είναι δυνατόν να βελτιώσουν το εύρος κίνησης του ισχίου σας και να δυναμώσουν τους μυς που υποστηρίζουν την άρθρωση. Με τον τρόπο αυτό αποφορτίζεται μερικώς ο τραυματισμένος αρθρικός χόνδρος ή/και ο επιχείλιος χόνδρος.

Χειρουργική θεραπεία
Στην περίπτωση που οι διαγνωστικές εξετάσεις αναδείξουν βλάβη στην άρθρωση που έχει προκληθεί από τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και ο πόνος σας δεν ανακουφίζεται με τη συντηρητική αγωγή, ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει την χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Αρκετές περιπτώσεις μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορούν να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται δια μικρών τομών και λεπτών εργαλείων. Ο χειρουργός εισάγει μια μικρή κάμερα, που καλείται αρθροσκόπιο, για να επισκοπήσει το εσωτερικό της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο ορθοπαιδικός μπορεί να επισκευάσει ή να καθαρίσει βλάβες στον επιχείλιο και αρθρικό χόνδρο. Επίσης, μπορεί να διορθώσει την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση με την αφαίρεση των οστεοφύτων από την κοτύλη ή/και του εξογκώματος από την μηριαία κεφαλή. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να απαιτηθεί μεγαλύτερη τομή (ανοικτό χειρουργείο) για να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος.
Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα συμπτώματα που προκαλούνται από την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Η διόρθωση της πρόσκρουσης είναι δυνατόν να προλάβει μελλοντικές βλάβες στην άρθρωση του ισχίου. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να διορθωθεί πάντα το σύνολο των βλαβών, ιδιαίτερα εάν η θεραπεία έχει καθυστερήσει πολύ και οι βλάβες είναι βαρείες. Αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το χειρουργείο να μην βοηθήσει, επί του παρόντος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της επώδυνης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Όσο τα χειρουργικά αποτελέσματα βελτιώνονται, τόσο οι ορθοπαιδικοί θα προτείνουν νωρίτερα τη χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Οι χειρουργικές τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται και στο μέλλον είναι πιθανή η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την καθοδήγηση του χειρουργού στην αναδιαμόρφωση του ισχίου.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας