fbpx
Παθήσεις Γόνατος

Aστάθεια Επιγονατίδος

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Aστάθεια Επιγονατίδος

Εισαγωγή
Η αστάθεια της επιγονατίδας είναι το αποτέλεσμα ένος ή περισσότερων εξαρθρημάτων, πλήρων ή μερικών. Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστό που βρίσκεται μπροστά από το γόνατο και κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω, στη τροχαλία του μηριαίου, κατά τη διάρκεια της κάμψης και της έκτασης. Οι σύνδεσμοι που βρίσκονται στην έσω και έξω πλευρά της επιγονατίδας, την συγκρατούν στη μηριαία τροχαλία και εμποδίζουν το εξάρθρημά της. Οποιαδήποτε κάκωση αυτών των συνδέσμων μπορεί να προκαλέσει πλήρες ή μερικό εξάρθρημα της επιγονατίδας. Το εξάρθρημα είναι δυνατόν να καταστρέψει τους υποκείμενους μαλακούς ιστούς που συγκρατούν την επιγονατίδα στη θέση της, όπως τους μυς και τους συνδέσμους. Από τη στιγμή που θα υποστούν βλάβη, δεν μπορούν να συγκρατήσουν την επιγονατίδα στη θέση της. Επαναλαμβανόμενα υπεξαρθρήματα ή εξαρθρήματα καταστούν το γόνατο ασταθές

Συμπτώματα & σημεία
Οι ασθενείς με αστάθεια γόνατος παρουσιάζουν ποικίλα συμπτώματα και σημεία όπως:

  • Πόνο, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της έγερσης από τη καθιστή θέση
  • Αίσθημα αστάθειας η ευαισθησίας στο γόνατο
  • Καθ΄έξιν υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα
  • Έντονο πόνο, οίδημα και εκχύμωση στο γόνατο αμέσως μετά από επεισόδιο εξαρθρήματος ή υπεξαρθρήματος
  • Ορατή παραμόρφωση και απώλεια της λειτουργικότητας του γόνατος μετά από επεισόδιο εξαρθρήματος ή υπεξαρθρήματος
  • Αισθητηριακές διαταραχές, ως αποτέλεσμα πίεσης νεύρων και αγγείων

Αιτίες
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια επιγονατίδας. Συχνά, ένας συνδυασμός παραγόντων είναι δυνατόν να προκαλέσει εξάρθρημα επιγονατίδας και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

• Ανατομικά ελλείματα: Πλατυποδία ή μειωμένη ποδική καμάρα και συγγενείς ανωμαλίες στο σχήμα της επιγονατίδας μπορούν να προκαλέσουν κακή ευθυγράμμιση στην άρθρωση του γόνατος.
• Μη φυσιολογική γωνία “Q”: Η γωνία “Q” είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ των ισχίων και των γονάτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία “Q”, τόσο περισσότερο ο τετρακέφαλος τραβάει την επιιγονατίδα προκαλώντας κακή ευθυγράμμιση στο γόνατο.
• Μυϊκή ανισορροπία: Ο τετρακέφαλος που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του μηρού, διατηρεί την επιγονατίδα στη θέση της κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αδυναμία σε αυτόν το μυ μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη κίνηση της επιγονατίδας προκαλώντας υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα.

Διάγνωση
Ο ορθοπαιδικός θα βάλει τη διάγνωση με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Μπορεί επίσης να ζητήσει τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων όπως, ακτινογραφιών, μαγνητικής τομογραφίας, ή αξονικής τομογραφίας για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Θεραπεία
Η θεραπεία της αστάθειας εξαρτάται από την βαρύτητα της κατάστασης. Αρχικά, ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας συστήσει συντηρητική αντιμετώπιση με φυσιοθεραπεία και τη χρήση ναρθήκων. Επίσης, παυσίπονη αγωγή θα συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου.
Εάν η συντηρητική αγωγή αποτύχει να αντιμετωπίσει την αστάθεια, τότε τίθεται η ένδειξη της χειρουργικής θεραπείας. Ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της κάκωσης, ο χειρουργός θα αποφασίσει την ενδεδειγμένη χειρουργική διόρθωση. Μια επιλογή είναι η απελευθέρωση/διατομή των έξω καθεκτικών συνδέσμων, επιτρέποντας στην επιγονατίδα να ολισθαίνει πιο εύκολα στην τροχιλία του μηριαίου οστού. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση που έχει ως στόχο την ενίσχυση και διάταση των έσω καθεκτικών συνδέσμων.
Στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρή διαταραχή στον άξονα του εκτατικού μηχανισμού, είναι δυνατόν να επιχειρηθεί η μετατόπιση του κνημιαίου κυρτώματος. Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει την μετακίνηση του τμήματος της κνήμης στο οποίο προσφύεται ο επιγονατιδικός τένοντας. Το τμήμα αυτό μετακινείται στην κατάλληλη θέση και καθηλώνεται με βίδες.
Σε σοβαρή αστάθεια της επιγονατίδας μπορεί επίσης να επιχειρηθεί η ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου. Ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος είναι ο κύριος σύνδεσμος που σταθεροποιεί την επιγονατίδα και αποτρέπει την χαλάρωση ή το εξάρθρημα. Αποτελεί μια δεσμίδα ιστού που εκτείνεται από τον έσω μηριαίο επικόνδυλο έως την άνω επιφάνεια της επιγονατίδας και μπορεί να τραυματισθεί σε έξω εξάρθρημα της επιγονατίδας. Το εξάρθρημα είναι δυνατόν να προκληθεί από απευθείας πλήξη στο γόνατο, στροφική κάκωση του κάτω άκρου, ισχυρή μυϊκή σύσπαση, ή λόγω συγγενούς ανωμαλίας (ρηχές ή κακώς διαμορφωμένες αρθρικές επιφάνειες).

Μετεγχειρητικά
Για 3 – 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο θα χρειασθεί να χρησιμοποιείτε νάρθηκα γόνατος όταν περπατάτε. Θα πρέπει να αποφεύγετε την άνοδο κλίμακος, τα βαθειά καθίσματα, και τις διατάσεις στο πόδι σας έως ότου ο τένοντας επουλωθεί επαρκώς. Ασκήσεις αποκατάστασης, συνεχής παθητική κίνηση και ενεργητικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν στην ανάρρωση.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας