fbpx
Ώμος

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

By 8 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

 

Εισαγωγή
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση των τενόντων και μυών του ώμου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από το σχηματισμό εναποθέσεων ασβεστίου στους τένοντες (ιστός που συνδέει τους μυς στα οστά) του στροφικού πετάλου (ομάδα μυών που σταθεροποιεί τον ώμο). Η συγκέντρωση ασβεστίου προκαλεί φλεγμονή των πέριξ ιστών και έντονο πόνο. Ο χώρος ανάμεσα στο στροφικό πέταλο και στο ακρώμιο (προς τα έξω οστικό άκρο της ωμοπλάτης) επίσης μειώνεται λόγω των εναποθέσεων ασβεστίου, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του στροφικού πετάλου.

Η συγκέντρωση ασβεστίου παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερα των 30 – 40 ετών, και είναι συνηθέστερη σε διαβητικούς ασθενείς.

Συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια της εναπόθεσης ασβεστίου, μπορεί να αισθανθείτε από καθόλου έως ήπιο ή μέτριο πόνο. Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται πόνος όταν σηκώνετε το χέρι σας ή να χάσετε μέρος της κίνησης του ώμου σας λόγω δυσκαμψίας. Επί εντόνου πόνου μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος σας. Τα ανωτέρω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά των 3 σταδίων μέσω των οποίων η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εξελίσσεται.

  • Προ ασβεστοποιό στάδιο: Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη του σχηματισμού των εναποθέσεων ασβεστίου, όπου αλλαγές συμβαίνουν εντός των κυττάρων και μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα.
  • Ασβεστοποιό στάδιο: Διακρίνεται σε 2 φάσεις. Στη πρώτη, που καλείται φάση «ανάπαυσης», τα κύτταρα απελευθερώνουν ασβέστιο, το οποίο σχηματίζει τις εναποθέσεις, και δεν υπάρχει πόνος. Στη δεύτερη, που καλείται φάση «απορρόφησης», οι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν θεραπεία αφού είναι πολύ επώδυνη.
  • Μέτα ασβεστοποιό στάδιο: Οι εναποθέσεις ασβεστίου αντικαθίστανται από εναποθέσεις κολλαγόνου. Το στάδιο αυτό είναι συνήθως χωρίς πόνο.

Αιτίες
Οι ακριβείς αιτίες της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι άγνωστες. Υπεύθυνες θεωρούνται η γήρανση, αυξημένη πίεση στους τένοντες και η σημαντική φθορά τους. Η ανεπαρκής οξυγόνωση των τενόντων μπορεί επίσης να προκαλεί εναπόθεση ασβεστίου.

Διάγνωση
Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την προσεκτική κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Οι επασβεστώσεις που δεν είναι ορατές στις ακτινογραφίες μπορεί να εντοπιστούν στον υπερηχογραφικό έλεγχο, ο οποίος επιτρέπει την εκτίμηση του μεγέθους της εναπόθεσης από όλες τις κατευθύνσεις.

Θεραπεία
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συνήθως υποχωρεί αυτόματα χωρίς την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης.

Συντηρητική αγωγή
Τα συντηρητικά μέτρα που συστήνονται περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Τοπική έγχυση στεροειδών (επί έντονου πόνου).
  • Έκπλυση της άρθρωσης (lavage procedure). Για τον έλεγχο του έντονου πόνου, κατά την διάρκεια της φάσης απορρόφησης, μπορεί να γίνει έκπλυση της άρθρωσης με τη χρήση δυο μεγάλων βελονών. Από τη μία βελόνα εγχέεται πολλές φορές και με πίεση αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, ενώ από την άλλη βελόνα αναρροφάται το περιεχόμενο της έκπλυσης.
  • Τοπική εφαρμογή πάγου ή ζέστης.
  • Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο. Η αγωγή εφαρμόζεται 1 φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Με τον κρουστικό υπέρηχο γίνεται προσπάθεια θραύσης των εναποθέσεων ώστε να απορροφηθούν από το σώμα.

Χειρουργική αγωγή
Το χειρουργείο συστήνεται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η καθημερινότητά σας επηρεάζεται από επίμονο και έντονο πόνο καθώς επίσης και από μείωση του εύρους κίνησης του ώμου σας, παρά την εφαρμογή των συντηρητικών μέσων θεραπείας. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκεια νοσηλείας είναι μια ημέρα ή ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Η επέμβαση γίνεται συνήθως αρθροσκοπικά. Ο χειρουργός θα κάνει 2 – 3 μικρές τομές (1.5cm) και θα εισάγει ένα αρθροσκόπιο (κάμερα με φως) μέσα στην άρθρωση του ώμου. Οι εναποθέσεις του ασβεστίου θα εντοπισθούν μέσα στους τένοντες του στροφικού πετάλου και θα αφαιρεθούν με τη χρήση μικρών χειρουργικών εργαλείων. Θα ακολουθήσει έκπλυση της άρθρωσης και συρραφή των τομών.

Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυων του στροφικού πετάλου και για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου. Μετά το χειρουργείο θα φέρετε για 5 – 7 μέρες μια ανάρτηση για υποστήριξη του ώμου σας. Για τον έλεγχο του πόνου, του οιδήματος και του μυικού σπασμού μπορεί να χρειασθεί να υποβληθείτε σε παγοθεραπεία, ηλεκτρική διέγερση και μαλάξεις κατά τις πρώτες συνεδρίες της φυσικοθεραπείας. Θα σας συστηθούν ασκήσεις εύρους κινήσεις και ενεργητικής ενδυνάμωσης μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με παθητικές ασκήσεις και προοδευτικά να μεταβείτε στις ενεργητικές ασκήσεις. Τέλος, θα διδαχθείτε πολλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να πραγματοποιείτε το σύνολο σχεδόν των καθημερινών σας δραστηριότητων, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση στον ώμο σας, έως ότου επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας