fbpx
Ισχίο

Αρθροσκόπηση Ισχίου

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροσκόπηση ισχίου

Εισαγωγή
Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι μια χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια, σε μικρότερη όμως συχνότητα από ότι η αρθροσκόπηση του γόνατος και του ώμου. Μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία στην

αντιμετώπιση μιας ποικιλίας προβλημάτων της άρθρωσης του ισχίου. Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται δια πολύ μικρών τομών. Κατά αυτή, ένα αρθροσκόπιο εισέρχεται μέσα στην άρθρωση. Η κάμερα του αρθροσκοπίου προβάλει της εικόνες από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται εκ των έσω η άρθρωση του ισχίου και μπορεί να αντιμετωπισθεί μια σειρά παθήσεων.

Ενδείξεις
Ο ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει την αρθροσκόπηση του ισχίου εφόσον έχετε συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει την ανάπαυση, τη φυσιοθεραπεία, τη λήψη φαρμάκων και την ένεση τοπικά στεροειδών ή άλλων σκευασμάτων. Στόχος των παραπάνω

είναι η μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τραυματισμό ή πάθηση. Στο ισχίο που έχει φλεγμονή, αναπτύσσεται πόνος, οίδημα και δυσκαμψία. Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι δυνατόν να ανακουφίσει από τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
 • Δυσπλασία
 • Κροτούν ισχίο
 • Υμενίτιδα
 • Ελεύθερα σώματα
 • Φλεγμονή του ισχίου

Κατά την αρθροσκόπηση του ισχίου μπορεί να γίνει:

 • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων (οστικά τεμάχια, τμήματα χόνδρου).
 • Αφαίρεση συμφύσεων.
 • Αφαίρεση οστεοφύτων.
 • Επισκευή του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης.
 • Μερική υμενεκτομή.
 • Χειρουργικός καθαρισμός των αρθρικών επιφανειών.
 • Αξιολόγηση και διάγνωση ασθενών με συμπτώματα πόνου, δυσκαμψίας, αστάθειας του ισχίου, χωρίς σαφή αιτία που δεν υποχωρούν με την αγωγή.

Προετοιμασία για χειρουργείο
Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε αρθροσκόπηση του ισχίου, θα πρέπει να προηγηθεί ένας έλεγχος της γενικής σας υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα αναγνωρισθούν οποιαδήποτε προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χειρουργείο. Εφόσον πάσχετε από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θα χρειασθούν περισσότερες εξετάσεις και κλινικές εκτιμήσεις πριν από το χειρουργείο σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ορθοπαιδικό για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που λαμβάνετε. Εκείνος θα σας ενημερώσει ποιά μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε και ποιά πρέπει να διακόψετε. Θα λάβετε σαφείς οδηγίες για το πότε θα πρέπει να φθάσετε στο νοσοκομείο για την εισαγωγή σας και επίσης για το πότε θα πρέπει να φάτε και να πιείτε τελευταία φορά. Η διάρκεια της νοσηλείας συνήθως είναι 1 ημέρα.
Πριν από το χειρουργείο θα εκτιμηθείτε από τον αναισθησιολόγο. Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται με γενική αναισθησία κατά την οποία κοιμάστε κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Περιοχική αναισθησία, όπως ραχιαία ή επισκληρίδιος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά το σώμα σας θα είναι μουδιασμένο από τη μέση και κάτω. Ο ορθοπαιδικός μαζί με τον αναισθησιολόγο θα συζητήσουν μαζί σας για την καλύτερη μέθοδο αναισθησίας που μπορεί να εφαρμοσθεί σε εσάς.

Χειρουργική διαδικασία
Αρχικά, το κάτω σκέλος θα τοποθετηθεί σε μηχάνημα ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί έλξη. Με τον τρόπο αυτό, η μηριαία κεφαλή απομακρύνεται από την κοτύλη και αυξάνεται ο διαθέσιμος χώρος στον οποίο ο ορθοπαιδικός θα εισάγει το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να επισκοπήσει εσωτερικά την άρθρωση και να αντιμετωπίσει τις παθολογικές καταστάσεις. Η εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των εργαλείων γίνεται από διάφορες δερματικές τομές που καλούνται αρθροσκοπικές πύλες. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο εσωτερικό της άρθρωσης, αφαιρείται η έλξη και η επέμβαση συνεχίζει στο διαμέρισμα εκτός της άρθρωσης για αντιμετώπιση τυχόν άλλων παθολογιών. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τα ευρήματα και από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Επιπλοκές
Οι επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ισχίου δεν είναι συχνές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κάκωση αγγείου και νεύρου πέριξ της άρθρωσης. Η έλξη μπορεί να διατείνει τα νεύρα και να προκληθεί υπαισθησία, η οποία όμως είναι συνήθως παροδική. Επίσης, η παρατεταμένη έλξη μπορεί να παραβλάψει την αγγείωση της μηραίας κεφαλής. Τέλος, μικρός είναι ο κίνδυνος για λοίμωξη και θρόμβωση.

Αποκατάσταση
Μετά το χειρουργείο θα παραμείνετε στην ανάνηψη για 1 με 2 ώρες. Κατόπιν, θα μεταφερθείτε στο θάλαμό σας. Εξιτήριο από το νοσοκομείο παίρνετε συνήθως την επομένη του χειρουργείου.
Ο ορθοπαιδικός θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τα διεγχειρητικά ευρήματα και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που απαιτήθηκε. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειασθεί η χρήση βακτηριών μασχάλης ή περπατούρας για ένα διάστημα μετά το χειρουργείο. Σε εκτεταμένες επιδιορθώσεις, η χρήση των βακτηριών είναι δυνατόν να φθάσει έως τους 2 μήνες. Η φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη μέγιστης αποκατάστασης. Ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και εύρους κίνησης είναι πολύ σημαντικές. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας παρέχει επίσης μια λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την διάρκεια της αποκατάστασής σας.

Αποτελέσματα
Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις δραστηριότητές τους. Η ανάρρωση θα εξαρτηθεί από τον τύπο της βλάβης υπήρχε στο ισχίο. Σε ορισμένους ασθενείς, αλλαγές σε δραστηριότητες μπορεί να είναι απαραίτητες, ώστε να προστατευθεί η άρθρωση του ισχίου. Παράδειγμα αποτελεί η πιθανή αλλαγή από αθλήματα με υψηλές πιέσεις (π.χ. τρέξιμο) σε αθλήματα με χαμηλότερες πιέσεις (π.χ. κολύμβηση ή ποδηλασία). Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν κατόπιν συνεννόησης με τον ορθοπαιδικό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η βλάβη μπορεί να είναι τόσο βαρειά, ώστε να μην μπορεί να αναστραφεί, και η επέμβαση να μην είναι επιτυχής.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας