fbpx
Παθήσεις Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Εισαγωγή
Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία ένα εργαλείο, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται μέσα σε μια άρθρωση. Στα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης περιλαμβάνονται οι μικρότερες χειρουργικές τομές, η ταχύτερη επούλωση, η γρηγορότερη ανάνηψη, και οι μικρότερες ουλές. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις συχνά πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας με γενική αναισθησία, και ο ασθενής είναι δυνατόν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

Ενδείξεις
Η αρθροσκόπηση είναι πολύ χρήσιμη στη διάγνωση και θεραπεία των ακόλουθων καταστάσεων:
• Ρήξη μηνίσκου
• Χόνδρινη βλάβη
• Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
• Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
• Διαταραχές της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης
• Έκπλυση της άρθρωσης σε περίπτωση φλεγμονής
• Διάγνωση παθήσεων

Διαδικασία
Παρακαλείσθε να σταματήσετε την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ασπιρίνης 5 μέρες πριν από το χειρουργείο σας. Μπορείτε να λαμβάνετε τα υπόλοιπα καθημερινά σας φάρμακα. Εάν καπνίζετε, είναι καλύτερα να διακόψετε για μερικές μέρες πριν από το χειρουργείο. Θα κάνετε εισαγωγή την ημέρα του χειρουργείου και θα πρέπει να μην έχετε φάει τίποτα για 6 ώρες πριν από το χειρουργείο. Το σκέλος που πρόκειται να χειρουργηθεί θα αναγνωρισθεί και θα μαρκαρισθεί πριν τη χορήγηση της αναισθησίας.
Το αρθροσκόπιο είναι ένα εργαλείο οπτικών ινών, που μπορεί να εισαχθεί μέσα σε μια άρθρωση (συνηθέστερα στο γόνατο, στον ώμο και στην ποδοκνημική) και να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση και θεραπεία διάφορων παθολογικών καταστάσεων. Μια κάμερα συνδέεται στο αρθροσκόπιο και οι εικόνες προβάλλονται σε ένα μόνιτορ τηλεόρασης. Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι πολύ συχνή και χιλιάδες επεμβάσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Κατά την αρθροσκόπηση, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές γύρω από την άρθρωση του γόνατος. Από τη μία τομή (πόρτα), το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Μαζί με το αρθροσκόπιο εισάγεται και ένα στείρο διάλυμα με τη βοήθεια αντλίας μέσα στην άρθρωση, με τη βοήθεια του οποίου διατείνεται η άρθρωση, ώστε να έχει ο χειρουργός καλύτερη όραση και χώρο ώστε να εργασθεί. Άλλες πόρτες χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή χειρουργικών εργαλείων.

Μετεγχειρητικά
Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Επίσης, ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει μια σειρά μέτρων για καλύτερα αποτελέσματα. Θα σας χορηγηθεί παυσίπονη αγωγή, ενώ το χειρουργημένο σας γόνατο θα είναι καλυμένο με πολλές γάζες. Αυτές είναι δυνατόν να αφαιρεθούν 24 ώρες μετά το χειρουργείο και να τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ελαφρό οίδημα του γόνατος για κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Η τοποθέτηση παγοκύστεων πάνω στο γόνατο για 15-20 λεπτά της ώρας, 3-4 φορές την ημέρα βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Μια επίσκεψη επανεξέτασης θα πρέπει να προγραμματισθεί στις 10-12 ημέρες μετά το χειρουργείο, για την καταγραφή της προόδου σας και την αφαίρεση των ραμμάτων. Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο με ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την αποθεραπεία σας. Η ενδυνάμωση των μυών του μηρού (τετρακεφάλου και οπίσθιων μηριαίων) είναι πολύ σημαντική. Η κολύμβηση και η ποδηλασία αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κίνησης. Η επάνοδο στην οδήγηση και την εργασία σας μπορεί να γίνει όταν το γόνατό σας είναι λειτουργικό, εκτός και έχετε λάβει άλλες οδηγίες.

Πλεονεκτήματα
Παρά το γεγονός ότι η αρθροσκοπική χειρουργική έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού επειδή χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση πολύ γνωστών αθλητών, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους τους ορθοπαιδικούς ασθενείς, και είναι πιο εύκολα αποδεκτή από ότι η ανοικτή χειρουργική. Τα πλεονεκτήματα και οφέλη της αρθροσκόπησης περιλαμβάνουν μικρότερες τόμες, μικρότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις συχνά γίνονται χωρίς την ανάγκη νοσηλείας, με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Επιπλοκές
Αν και ασυνήθεις, επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την αρθροσκόπηση. Στις αναισθησιολογικές επιπλοκές (σπάνιες) μπορεί να συμπεριλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και αναπνευστική δυσχέρια. Οι τοπικές επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων (<1%) μπορεί να περιλαμβάνουν τη λοίμωξη, τη φλεβική θρόμβωση, την αιμορραγία, το υπερβολικό οίδημα, την κάκωση αγγείων – νεύρων και τη θραύση εργαλείων.

Συμπέρασμα
Η πολύ καλή γνώση της επέμβασης θα κάνει το άγχος του χειρουργείου πιο εύκολα ανεκτό. Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται με βάση το γεγονός ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τους δυνητικούς του κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε άριστα ενημερωμένοι για αυτούς τους κινδύνους πριν οδηγηθείτε στο χειρουργείο. Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές της αρθροσκοπικής χειρουργικής του γόνατος είναι σπάνιοι. Θα πρέπει όμως να έχει κανείς υπόψη του, ότι μερικές φορές οι βλάβες είναι χειρότερες από εκείνες που είχαν αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που παρατείνει την περίοδο της αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, εάν ο αρθρικός χόνδρος έχει μερική φθορά, τότε η αρθροσκοπική χειρουργική έχει περίπου 65% πιθανότητα να βελτιώσει τα συμπτώματα για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, και ίσως να χρειασθεί και άλλη επέμβαση στο μέλλον. Γενικά, η αρθροσκοπική χειρουργική δεν βελτιώνει γόνατα που έχουν εγκατεστημένη αρθρίτιδα.

Συχνές ερωτήσεις:
• Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο;
• Περίπου 8 ώρες
• Θα χρειασθώ βακτηρίες (πατερίτσες);
• Ναι
• Πότε μπορώ να βρέξω το γόνατό μου;
• Μετά από 24 ώρες θα γίνει αλλαγή στο τραύμα και θα τοποθετηθούν αδιάβροχες γάζες. Ελεύθερη διαβροχή μπορεί να γίνει μετά από 12-14 ημέρες
• Πότε μπορώ να οδηγήσω;
• Μετά από 3 ημέρες, εφόσον το γόνατο το επιτρέπει και δεν έχετε λάβει άλλες οδηγίες
• Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
• Όταν το γόνατο είναι σε καλή κατάσταση από άποψη πόνου, οιδήματος και κίνησης
• Πότε αφαιρούνται τα ράμματα;
• Σε 12-14 ημέρες
• Πότε μπορώ να κολυμπήσω;
• Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων
• Πόσο θα χρειασθεί για να αναρρώσει το γόνατό μου;
• Εξαρτάται από τα ευρήματα και το είδος του χειρουργείου. Συνήθως απαιτούνται 4-6 εβδομάδες
• Πότε μπορώ να επανέλθω στα αθλήματα;
• Εξαρτάται από τα ευρήματα και το είδος του χειρουργείου. Συνήθως απαιτούνται 4-6 εβδομάδες

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας