fbpx
Παθήσεις Γόνατος

Αρθροπλαστική Γόνατος

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροπλαστική Γόνατος

Εισαγωγή
Εάν το γόνατό σας παρουσιάζει σοβαρού βαθμού καταστροφή του αρθρικού χόνδρου λόγω αρθρίτιδας ή κάκωσης, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελείται απλές καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως περπάτημα

ή άνοδο κλίμακας. Είναι δυνατόν να έχετε πόνο ακόμα και όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.

Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείτε την αρθροπλαστική γόνατος ως λύση στο πρόβλημά σας. Η αρθροπλαστική αποτελεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο ανακούφισης από τον πόνο, διόρθωσης της παραμόρφωσης και επανόδου στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1968. Από τότε, η βελτίωση των χρησιμοποιούμενων υλικών και τεχνικών έχει σημαντικά αυξήσει την αποτελεσματικότητά της. Αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική. Στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περισσότερες από 600.000 αρθροπλαστικές γόνατος το χρόνο.

Περιγραφή
Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά βήματα:
• Προετοιμασία του οστού. Οι κατεστραμένες αρθρικές επιφάνειες στα άκρα του μηριαίου και της κνήμης αφαιρούνται μαζί με ένα μικρό τμήμα του υποκειμένου οστού.
• Τοποθέτηση των μεταλλικών εμφυτευμάτων. Οι επιφάνειες που αφαιρέθηκαν αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις που ανακατασκευάζουν τις αρθρικές επιφάνειες. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση οστικού τσιμέντου ή πιεστικά στο οστό.
• Ανακατασκευή της επιγονατίδας (κατ’επιλογήν). Η αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας αφαιρείται και τοποθετείται ένα πλαστικό κουμπί. Μερικοί χειρουργοί ανάλογα με την περίπτωση δεν ανακατασκευάζουν την επιγονατίδα.
• Είσοδος του ενθέτου πολυαιθυλενίου. Το ένθετο εισάγεται μεταξύ των μεταλλικών επιφανειών για να δημιουργήσει μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης.

Αιτίες που οδηγούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η συνηθέστερη αιτία χρονίου πόνου και αναπηρίας στο γόνατο είναι η αρθρίτιδα. Αν και υπάρχουν αρκετοί τύποι αρθρίτιδας, συνήθως οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω τύπους:
• Οστεοαρθρίτιδα
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Μετα-τραυματική αρθρίτιδα

Είναι η αρθροπλαστική γόνατος η ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς;

Η απόφαση για να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική γόνατος θα πρέπει να είναι συλλογική, και να συμμετέχουν εσείς, η οικογένειά σας και ο ορθοπαιδικός χειρουργός.
• Πότε προτείνεται η χειρουργική λύση της αρθροπλαστικής;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει ολική αρθροπλαστική γόνατος.

  • Έντονο πόνο στο γόνατο ή δυσκαμψία που περιορίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βάδισμα, την άνοδο και κάθοδο κλίμακας, και την έγερση από κάθισμα. Μπορεί να χρειάζεστε μπαστούνι ή βακτηρίες για να πραγματοποιείτε αυτές τις δραστηριότητες.
  • Μέτριο ή έντονο πόνο στο γόνατο κατά την ανάπαυση, είτε την ημέρα είτε την νύχτα.
  • Χρόνια φλεγμονή και οίδημα στο γόνατο που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Παραμόρφωση στο γόνατο – ραιβογονία ή βλαισογονία.
  • Αποτυχία σημαντικής βελτιώσης των συμπτωμάτων σας με άλλες θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εγχύσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού, φυσιοθεραπεία ή άλλες επεμβάσεις.

• Υποψήφιοι για χειρουργείο
Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις σε σχέση με την ηλικία ή το βάρος για την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η σύσταση για χειρουργείο βασίζεται στον πόνο και στην ανικανότητα του ασθενούς και όχι στην ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μεταξύ 50 – 80 ετών. Η ολική γόνατος είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται με επιτυχία σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από τους εφήβους με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι τους ηλικιωμένους με εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

Ορθοπαιδική εκτίμηση
Η ορθοπαιδική εκτίμηση περιλαμβάνει:
• Το ιατρικό ιστορικό. Ο ορθοπαιδικός θα συλλέξει πληροφορίες για τη γενική κατάσταση της υγείας σας, και θα σας ρωτήσει για την ένταση του πόνου στο γόνατό σας καθώς και τη λειτουργικότητά του.
• Την κλινική εξέταση. Με αυτή θα εκτιμηθεί τόσο η κίνηση και η σταθερότητα του γόνατος, όσο και η δύναμη και ο άξονας του σκέλους.
• Τις ακτινογραφίες. Οι εικόνες αυτές βοηθούν στο να καθορισθεί η έκταση της βλάβης και της παραμόρφωσης στο γόνατό σας.
• Άλλες εξετάσεις. Σπάνια, εξετάσεις αίματος ή πιο αναλυτικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία, μπορεί να χρειασθούν για να καθορισθεί η κατάσταση των οστών και των μαλακών μορίων στο γόνατό σας.
Ο ορθοπαιδικός θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, και θα συζητήσει μαζί σας το κατά πόσο η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματά σας και για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του σκέλους σας. Επίσης, θα συζητηθούν οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή, οι ενέσεις, η φυσιοθεραπεία ή οι άλλοι τύποι επεμβάσεων. Τέλος, ο ορθοπαιδικός θα σας εξηγήσει τους δυνητικούς κινδύνους και τις επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, τόσο τις πρώιμες όσο και τις όψιμες.

Ρεαλιστικές προσδοκίες
Μια σημαντική παράμετρος στην απόφαση του κατά πόσο θα πρέπει να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η κατανόηση του τι μπορεί να προσφέρει η επέμβαση και τι όχι. Περισσότερο του 90% των ασθενών με ολική αρθροπλαστική γόνατος αισθάνονται μια πολύ μεγάλη μείωση του πόνου και μια σημαντική βελτίωση στην ικανότητα να πραγματοποιούν απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Με τη φυσιολογική χρήση και δραστηριότητα, κάθε αρθροπλαστική γόνατος ξεκινάει να φθείρεται. Υπερβολική δραστηριότητα ή σωματικό βάρος μπορεί να επιταγχύνει τη φυσιολογική φθορά και να προκαλέσει τη χαλάρωση της αρθροπλαστικής και την εμφάνιση πόνου. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ορθοπαιδικοί δεν συνιστούν δραστηριότητες υψηλών φορτίσεων, όπως τρέξιμο, άλματα για το υπόλοιπο της ζωής των ασθενών μετά από το χειρουργείο.
Στις δραστηριότητες που επιτρέπονται μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνονται το χωρίς περιορισμούς βάδισμα, η κολύμβηση, το γκόλφ, η οδήγηση, η ελαφρά ορειβασία, η ποδηλασία, ο χορός, και άλλες χαμηλών φορτίσεων δραστηριότητες. Με την κατάλληλη τροποποίηση των δραστηριοτήτων η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια.

Πιθανές επιπλοκές
Το ποσοστό των επιπλοκών μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι χαμηλό. Σοβαρές επιπλοκές, όπως η λοίμωξη του γόνατος, παρατηρούνται σε ποσοστό κάτω από το 2% των ασθενών. Μείζονες ιατρικές επιπλοκές, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμβαίνουν ακόμα σπανιότερα. Χρόνιες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Αν και σπάνιες, όταν παρουσιάζονται μπορούν να καθυστερήσουν ή να περιορίσουν την πλήρη ανάρρωση.

• Λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να συμβεί είτε επιφανειακά στο χειρουργικό τραύμα, είτε βαθειά γύρω από την πρόθεση. Επίσης, είναι δυνατόν να παρουσιασθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας, ή αφού έχετε πάει στο σπίτι σας, ή ακόμα και μετά από μερικά χρόνια. Οι επιφανειακές λοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ οι εν τω βάθει μπορεί να χρειασθούν χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των προθέσεων. Κάθε φλεγμονή στο σώμα σας μπορεί να μεταφερθεί στην αρθροπλαστική.
• Θρόμβωση. Ο σχηματισμός θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων αποτελεί τη συνηθέστερη επιπλοκή της αρθροπλαστικής γόνατος. Οι θρόμβοι αυτοί σπάνια μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή, εάν αποκολληθούν και μεταφερθούν στους πνεύμονες. Ο ορθοπαιδικός θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πρόληψης που μπορεί να περιλαμβάνει περιοδική ανύψωση των κάτω άκρων, ασκήσεις των κάτω άκρων για την αύξηση της κυκλοφορίας, χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών, και αντιπηκτική φαρμακευτικη΄αγωγή.
• Προβλήματα από τις προθέσεις. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο σχεδιασμός και τα υλικά των αρθροπλαστικών, όσο και οι χειρουργικές τεχνικές συνεχίζουν να βελτιώνονται, οι επιφάνειες των αρθροπλαστικών μπορεί να φθαρούν και οι προθέσεις να χαλαρώσουν. Επιπρόσθετα, αν και ένας μέσος όρος κίνησης των 115° είναι αναμενόμενος μετά το χειρουργείο, η δημιουργία περιστασιακά συμφύσεων και ουλών μπορεί να περιορίσει την κίνηση, ιδιαίτερα σε ασθενείς με πολύ περιορισμένη κίνηση προεγχειρητικά.
• Συνεχής πόνος. Ένας μικρός αριθμός ασθενών συνεχίζει να έχει πόνο μετά την αρθροπλαστική. Η επιπλοκή αυτή είναι σπάνια, και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έχει ένα άριστο παυσίπονο αποτέλεσμα μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος.
• Νευραγγειακή κάκωση. Αν και σπάνια, κάκωση των αγγείων και νεύρων γύρω από την άρθρωση του γόνατος είναι δυνατόν να προκύψει.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Ιατρική αξιολόγηση
Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, ο ορθοπαιδικός θα σας υποβάλλει σε πλήρη κλινική εξέταση. Αυτό είναι απαραίτητο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο είστε αρκετά υγιείς ώστε να χειρουργηθείτε και να ολοκληρώστε την διαδικασία ανάρρωσης. Οι ασθενείς θα εκτιμηθούν επίσης από καρδιολόγο πριν από την επέμβαση.

Ιατρικές εξετάσεις
Διάφορες εξετάσεις, όπως αίματος, ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος θα χρειασθούν προεγχειρητικά.

Φαρμακευτική αγωγή
Θα πρέπει να αναφέρετε στον ορθοπαιδικό τα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε. Θα σας δοθούν οδηγίες για το ποιά μπορείτε να συνεχίσετε και ποιά πρέπει να διακόψετε και πότε.

Οδοντιατρική αξιολόγηση
Αν και η συχνότητα της λοίμωξης μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι πολύ μικρή, μπορεί να συμβεί αν μικρόβια εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία. Για να μειωθεί ο κίνδυνος της λοίμωξης, θα πρέπει οι οδοντιατρικές επεμβάσεις (όπως, εξαγωγές δοντιών, και περιοδοντιατρική εργασία) να έχουν ολοκληρωθεί πριν την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Ουρολογική αξιολόγηση
Ασθενείς με ιστορικό πρόσφατων ή συχνών ουρολοιμώξεων, αλλά και γενικότερα θα πρέπει να υποβάλλονται σε ουρολογική αξιολόγηση πριν από το χειρουργείο. Άρρενες ασθενείς με παθήσεις του προστάτη θα πρέπει να ολοκληρώνουν την απαιτούμενη αγωγή για τον προστάτη πριν το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Οικογενειακός Προγραμματισμός
Παρά το γεγονός ότι θα μπορείτε να περπατάτε με πατερίτσες ή «Π» αμέσως μετά το χειρουργείο, θα χρειασθείτε βοήθεια για τις πρώτες εβδομάδες σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως στο μαγείρεμα, το μπάνιο και την καθαριότητα. Εάν ζείτε μόνος σας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να βρεθεί κάποιο άτομο να σας βοηθάει στο σπίτι. Εναλλακτικά η διαμονή σας για βραχύ διάστημα σε κάποια κλινική αποκατάστασης αποτελεί μια επιλογή.

Διαμόρφωση οικίας
Τροποποιήσεις θα σας βοηθήσουν να γίνει το σπίτι σας πιο εύκολο στις μετακινήσεις κατά τη φάση της ανάρρωσής σας. Οι παρακάτω ενέργειες μπορεί να σας διευκολύνουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες:
• Τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας ή χειρολαβών στο μπάνιο ή στη ντουσιέρα.
• Τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας ή χειρολαβών στις σκάλες.
• Αγορά ανυψωτικού τουαλέτας
• Τοποθέτηση πάγκου ή σκαμπώ στο μπάνιο για την προσωπική σας υγιεινή.
• Απομάκρυνση όλων των χαλαρών χαλιών και καλωδίων.
• Διαμόρφωση χώρου για διαμονή σε έναν όροφο ώστε να μη χρειάζεται η συχνή χρήση σκαλών στη πρώιμη φάση της ανάρρωσης.

Το χειρουργείο
Συνήθως θα κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης, αφού έχει προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Η αναισθησία
Μετά την εισαγωγή σας θα εκτιμηθείτε από αναισθησιολόγο. Οι συνηθέστεροι τύποι αναισθησίας είναι η γενική (όπου κοιμάστε), η ραχιαία, η επισκληρίδια, και η περιοχική (όπου είστε ξύπνιοι, αλλά το σώμα σας είναι αναίσθητο από τη μέση και κάτω ή αναισθητοποιείται μόνο το σκέλος). Ο ορθοπαιδικός και ο αναισθησιολόγος μαζί με τη δική σας συνδρομή θα αποφασίσουν το είδος της αναισθησίας που είναι καλύτερο για εσάς.

Η επέμβαση
Ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 1-2 ώρες. Ο ορθοπαιδικός θα αφαιρέσει τον κατεστραμένο χόνδρο με μικρό τμήμα οστού. Ακολούθως, θα τοποθετήσει τα μεταλλικά εμφυτεύματα στο μηρό και στην κνήμη (πιεστικά ή με οστικό τσιμέντο) και το ένθετο του πολυαιθυλενίου, με στόχο την αποκατάσταση του άξονα του σκέλους και της λειτουργικότητας του γόνατος.
Μετά το χειρουργείο θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη, όπου θα παραμείνετε για λίγο μέχρι να συνέλθετε από την αναισθησία. Αφού έχετε ξυπνήσει θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας.

Διαμονή στο νοσοκομείο
Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 5 ημέρες.

Αντιμετώπιση του πόνου
Μετά το χειρουργείο, θα αισθανθείτε κάποιο πόνο, αλλά ο ορθοπαιδικός και ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσουν φάρμακα ώστε να είστε όσο πιο άνετα γίνεται. Ο έλεγχος του πόνου αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της ανάρρωσής σας. Η βάδιση και η κίνηση του γόνατος θα ξεκινήσουν από την ίδια ή την επομένη ημέρα του χειρουργείου. Όσο λιγότερο πόνο αισθάνεστε, τόσο πιο εύκολα θα μετακινήστε και θα κάνετε τις ασκήσεις σας. Συζητήστε με τον ορθοπαιδικό ή τον αναισθησιολόγο εάν ο μετεγχειρητικός πόνος σας προβληματίζει.

Πρόληψη των θρομβώσεων
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα μέτρα για την πρόληψη των θρομβώσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα και αντιθρομβωτικές κάλτσες. Άμεσα μετεγχειρητικά, ενθαρρύνεται η κίνηση των ποδιών και των ποδοκνημικών, ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή στους μυς των ποδιών και να εμποδισθεί το οίδημα και ο σχηματισμός θρόμβων.

Φυσιοθεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς θα ξεκινήσουν ασκήσεις την επομένη του χειρουργείου. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει συγκεκριμένες ασκήσεις για να δυναμώσετε τους μυς σας και για να αποκαταστήσετε την κίνηση του γόνατός σας. Με τον τρόπο αυτό θα ανακτήσετε τη συνολική λειτουργικότητα του σκέλους σας και θα επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πρόληψη της πνευμονίας
Είναι συνηθισμένο οι ασθενείς να έχουν ρηχή ανάσα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό συνήθως οφείλεται στα αναισθησιολογικά φάρμακα, την παυσίπονη αγωγή και την παραμονή στο κρεββάτι. Η ρηχή αυτή ανάσα μπορεί να οδηγήσει σε μερική κατάρρευση των πνευμόνων (ατελεκτασία) και να καταστήσει τους ασθενείς ευαίσθητους σε ανάπτυξη πνευμονίας. Για την πρόληψη αυτής της επιπλοκής είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε συχνά βαθειές αναπνοές. Μπορεί να σας χορηγηθεί και μια συσκευή αναπνευστικής γυμναστικής ώστε να παίρνετε βαθειές αναπνοές.

Ανάρρωση στο σπίτι
Η επιτυχία του χειρουργείου σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το χειρουργείο.

Περιποίηση του τραύματος
Μπορεί να φέρετε ράμματα που θα χρειασθεί να αφαιρεθούν 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη διαβροχή του τραύματος έως ότου κλείσει.

Δίαιτα
Μερική απώλεια στην όρεξη αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες μετά από το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην επούλωση του χειρουργικού τραύματος και στην αποκατάσταση της μυϊκής ισχύος.

Δραστηριότητες
Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό της φροντίδας στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να είστε ικανοί να επανέλθετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες εντός των πρώτων 3-6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Είναι συνήθης κάποιου βαθμού πόνος με τη δραστηριότητα και το βράδυ για μερικές εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας θα περιλαμβάνει:
• Ένα σταδιακό πρόγραμμα βάδισης, που θα αυξήσει σταδιακά την κινητικότητά σας, αρχικά μέσα στο σπίτι και αργότερα έξω από αυτό.
• Την επάνοδο σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως κάθισμα, ορθοστασία, άνοδο και κάθοδο κλίμακας.
• Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να αποκατασταθεί η κινητικότητα και η δύναμη του σκέλους. Είναι πιθανό να μπορείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις χωρίς βοήθεια, αλλά είναι δυνατόν να χρειασθείτε φυσιοθεραπεία (κατ’οίκον ή στο φυσιοθεραπευτήριο) τις πρώτες εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.
Θα μπορέσετε να οδηγήσετε ξανά όταν το γόνατό σας έχει ικανή κάμψη ώστε να μπορείτε να κάθεστε άνετα στο αμάξι, και όταν ο μυϊκός σας έλεγχος σας παρέχει επαρκή χρόνο αντίδρασης για επιβράδυνση και επιτάγχυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς οδηγούν μεταξύ της 4ης και 6ης μετεγχειρητικής εβδομάδας.

Πρόληψη μετεγχειρητικών προβλημάτων

Θρομβώσεων
Ακολουθήστε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού για να μειώσετε τον κίνδυνο της θρόμβωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ανάρρωσής σας. Θα σας συστηθεί να συνεχίσετε την αντιπηκτική αγωγή που ξεκινήσατε στο νοσοκομείο για κάποιο διάστημα. Ενημερώστε τον ορθοπαιδικό ένα παρουσιάσετε κάποιο από τα ακόλουθα ανησυχητικά σημεία.

Ανησυχητικά σημεία περιφερικής θρόμβωσης:
• Αυξανόμενος πόνος στη γαστροκνημία
• Ευαισθησία ή ερυθρότητα άνωθεν ή κάτωθεν του γόνατος
• Αυξανόμενο οίδημα στη γαστροκνημία, στη ποδοκνημική και στον άκρο πόδα

Ανησυχητικά σημεία πνευμονικής εμβολής:
• Αιφνίδια εμφάνιση δυσκολίας στην ανάσα
• Αιφνίδια εμφάνιση θωρακικού πόνου
• Εντοπισμένο θωρακικό άλγος με βήχα

Λοιμώξεων
Μια κοινή αιτία φλεγμονής μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η είσοδος μικροβίων στην αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών εργασιών, λοιμώξεων του ουροποιητικού, ή δερματικών λοιμώξεων. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να εγκατασταθούν γύρω από την αρθροπλαστική και να προκαλέσουν φλεγμονή. Μετά την αρθροπλαστική θα πρέπει να λαμβάνετε προληπτικά αντιβιοτική αγωγή πριν από οδοντιατρικές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είσοδο μικροβίων στη κυκλοφορία του αίματος.

Ανησυχητικά σημεία λοίμωξης:
• Επίμονος πυρετός > 37.8 °C
• Ρίγος
• Αυξανόμενη ερυθρότητα, ευαισθησία ή οίδημα στο τραύμα του γόνατος
• Εκροή από το τραύμα
• Αυξανόμενος πόνος στο γόνατο, τόσο με τις δραστηριότητες όσο και στην ανάπαυση

Πτώσεων
Μια πτώση κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά από το χειρουργείο μπορεί να τραυματίσει το νέο σας γόνατο και να χρειασθεί νέο χειρουργείο. Οι σκάλες αποτελούν έναν κίνδυνο, έως ότου το γόνατό σας ανακτήσει τη δύναμη και την κινητικότητά του. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μπαστούνι, πατερίτσες ή «Π» μέχρι να βελτιώσετε την ισορροπία, την ευκινησία και τη δύναμή σας. Ο ορθοπαιδικός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιά βοηθήματα θα χρειασθούν μετά το χειρουργείο και πότε θα πρέπει να σταματήσετε τη χρήση τους.

Αποτελέσματα
Η βελτίωση της κίνησης του γόνατος αποτελεί έναν από τους στόχους της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η κίνηση που θα έχει το γόνατο μετεγχειρητικά μπορεί να προβλεφθεί από το εύρος κίνησης που είχατε προεγχειρητικά. Οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να εκτείνουν πλήρως το γόνατο και να το κάμπτουν τόσο ώστε να εκτελούν με άνεση τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Το γονάτισμα είναι δυνατόν κάποιες φορές να είναι άβολο, όμως δεν είναι επώδυνο. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν κάποιου βαθμού υπαισθησία στο δέρμα γύρω από την τομή. Κάποιοι ασθενείς αισθάνονται ή ακούν ήχους του μετάλλου ή του πλαστικού κατά την κάμψη του γόνατος ή κατά τη βάδιση. Αυτό είναι φυσιολογικό και συχνά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Προστατεύοντας την αρθροπλαστική του γόνατός σας
Μετά το χειρουργείο, διασφαλίσθε ότι θα ακολουθήσετε τα ακόλουθα:

• Συμμετοχή συστηματικά σε ελαφριά άσκηση, ώστε να διατηρήσετε την κατάλληλη δύναμη και κινητικότητα στο νέο σας γόνατο.
• Λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη των πτώσεων. Εάν σπάσετε κάποιο οστό είναι πιθανό να χρειασθείτε χειρουργική αντιμετώπιση.
• Ενημέρωση του οδοντιάτρου σας ότι έχετε υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Θα πρέπει να λαμβάνετε αντιβιοτικά πριν από κάθε οδοντιατρική επέμβαση για το υπόλοιπο της ζωής σας.
• Τακτική επίσκεψη (1 φορά το χρόνο) στον ορθοπαιδικό για κλινική και αντινολογική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότερες από το 90% των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος είναι λειτουργικές μετά από 15 χρόνια από το χειρουργείο. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοπαιδικού, προστατεύοντας την αρθροπλαστική και διατηρώντας ένα καλό επίπεδο γενικής υγείας αυξάνετε τις πιθανότητες να επιμηκυνθεί το καλό αποτέλεσμα του χειρουργείου.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας