fbpx
Αγκώνας

Αρθροπλαστική αγκώνα

By 9 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροπλαστική αγκώνα

Εισαγωγή

Παρά το γεγονός ότι η αρθροπλαστική του αγκώνα είναι πολύ λιγότερο συχνή από ότι η αρθροπλαστική του γόνατος ή του ισχίου, είναι το ίδιο επιτυχημένη στην ανακούφιση από τον πόνο και στο να επιστρέφουν οι ασθενείς στις δραστηριότητές τους. Κατά την ολική αρθροπλαστική του αγκώνα, τα κατεστραμένα τμήματα του βραχιονίου και της ωλένης αντικαθίστανται από τεχνητά μέρη. Η τεχνητή άρθρωση του αγκώνα κατασκευάζεται από έναν μεταλλικό και πλαστικό μεντεσέ με δύο μεταλλικούς στυλεούς. Οι στυλεοί εισέρχονται εντός των κοιλοτήτων των οστών που ονομάζονται αυλοί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθροπλαστικών αγκώνα και οι προθέσεις κατασκευάζονται σε ποικίλα μεγέθη. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμες και ημιαρθροπλαστικές του αγκώνα,

οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μια συζήτηση με τον ορθοπαιδικό σας θα σας βοηθήσει να καθορισθεί ποιός τύπος αρθροπλαστικής του αγκώνα είναι κατάλληλος για εσάς.

Αιτίες
Πολλές καταστάσεις είναι εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο και ανικανότητα στον αγκώνα ώστε να οδηγήσουν τους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς τους να σκεφθούν την αρθροπλαστική του αγκώνα. Σε αυτές ανήκουν:
• Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Η οστεοαρθρίτιδα
• Η μετατραυματική αρθρίτιδα
• Τα συντριπτικά κατάγματα
• Η αστάθεια

Προετοιμασία για το χειρουργείο
Κλινικός & Εργαστηριακός Έλεγχος
Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική αγκώνα τότε θα πρέπει να προγραμματισθεί κλινική και εργαστηριακή εκτίμηση πριν από το χειρουργείο. Αυτό είναι απαραίτητο για να διαπιστωθεί το επίπεδο της υγείας σας και κατά πόσο μπορείτε να υποβληθείτε στο χειρουργείο. Στην εκτίμηση της υγείας σας θα συμμετέχουν και ιατροί αλλων ειδικοτήτων όπως καρδιολόγος και αναισθησιολόγος.

Φάρμακα
Θα πρέπει να αναφέρετε στον ορθοπαιδικό σας όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Μερικά από αυτά είναι πιθανόν να χρειάζεται να διακοπούν πριν από το χειρουργείο. Για παράδειγμα, τα παρακάτω φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη αιμορραγία και θα πρέπει να διακόπτονται δυο εβδομάδες πριν από το χειρουργείο:
• Μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη.
• Τα περισσότερα φάρμακα της αρθρίτιδας.
Εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, τότε ο καρδιολόγος σας θα πρέπει να σας συμβουλεύσει για τον τρόπο διακοπής τους.

Προετοιμασία της οικίας
Πραγματοποιώντας μικρές και απλές αλλαγές στο σπίτι σας πριν από το χειρουργείο θα βοηθήσει να γίνει ευκολότερη η περίοδος της αποκατάστασης. Για τις πρώτες εβδομάδες μετά από το χειρουργείο θα σας είναι δύσκολο να φθάσετε ράφια που βρίσκονται ψηλά. Για το λόγο αυτό φροντίστε πριν από το χειρουργείο να τοποθετήσετε αντικείμενα που μπορεί να χρειαστείτε σε χαμηλά ράφια. Μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από το νοσοκομείο και για λίγες εβδομάδες, θα χρειαστείτε βοήθεια σε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το μπάνιο, το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε βοήθεια για το σπίτι, τότε ίσως να είναι καλύτερα να μείνετε σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης ή κλινική, έως ότου γίνεται περισσότερο ανεξάρτητοι.

Επέμβαση
Άμεσα προεγχειρητικά
Συνήθως η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται την παραμονή του χειρουργείου. Μετά την εισαγωγή σας, θα συναντηθείτε με τον αναισθησιολόγο όπου θα συζητήσετε το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις ολικών αρθροπλαστικών αγκώνα χρησιμοποιείται γενική αναισθησία, κατά την οποία ο ασθενής κοιμάται καθόλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

Χειρουργική επέμβαση
Για να φθάσει ο χειρουργός στην άρθρωση του αγκώνα θα κάνει συνήθως μια τομή στο πίσω τμήμα του αγκώνα. Μετά την τομή, ο ορθοπαιδικός θα κινητοποιήσει τους μυς ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά. Ακολούθως αφαιρείται ο ουλώδης ιστός και τα οστεόφυτα και προπαρασκευάζεται το βραχιόνιο οστό ώστε να υποδεχθεί το εμφύτευμα που θα αντικαταστήσει αυτό το τμήμα της άρθρωσης. Παρόμοια διαδικασία γίνεται και στην πλευρά της ωλένης. Οι στυλεοί της αρθροπλαστικής τοποθετούνται στο βραχιόνιο και ωλένιο αυλό και διατηρούνται στη θέση τους με οστικό τσιμέντο. Οι δύο στυλεοί συνδέονται με μηχανισμό μεντεσέ και μια καρφίδα. Μετά το κλείσιμο του χειρουργικού τραύματος, τοποθετείται επίδεση ώστε να προστατευθεί η τομή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μερικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν παροχέτευση για το χειρουργικό τραύμα που αφαιρείται συνήθως μετά από 24 ή 48 ώρες.

Προθέσεις
Τα μεταλλικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από κράματα χρωμο-κοβαλτίου ή από τιτάνιο και υπάρχει και μια επένδυση από πολυαιθυλένιο (πλαστικό). Το οστικό τσιμέντο αποτελείται από πολυ-μεθυλ-μεθακρυλικό (ακρυλίκο).

Φάση ανάρρωσης
Θα σας χορηγηθούν αρκετές δόσεις αντιβιοτικών ώστε να αποφευχθεί η λοίμωξη. Οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να φάνε στερεά τροφή και να σηκωθούν από το κρεββάτι την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 2 – 4 ημέρες.

Διαχείριση του πόνου
Μετά το χειρουργείο θα αισθάνεστε κάποιο πόνο, αλλά ο χειρουργός θα σας παρέχει φαρμακευτική παυσίπονη αγωγή ώστε να νιώθετε κατά το δυνατόν πιο άνετα. Μιλήστε με τον χειρουργό έαν ο μετεγχειρητικός πόνος δεν ελέγχεται ώστε να τροποποιηθεί η αγωγή σας.

Αποκατάσταση
Ένα προσεκτικά, καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή έκβαση μιας αρθροπλαστικής αγκώνα. Θα διδαχθείτε κάποιες ασκήσεις για το χέρι και τον καρπό σας ώστε να αποφύγετε τη δυκαμψία και να βοηθήσετε στον έλεγχο του οιδήματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε ήπιες κινήσεις του αγκώνα μετά από την επούλωση της τομής. Θα σας συνταγογραφηθούν φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες και θα διδαχθείτε ασκήσεις που θα κάνετε μόνοι σας. Δεν θα σας επιτρέπετε να σηκώσετε οποιοδήποτε βάρος ή να σπρώξετε υπό αντίσταση για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Επιπλοκές
Ο ορθοπαιδικός θα σας εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους και επιλοκές της αρθροπλαστικής του αγκώνα, τόσο εκείνων που σχετίζονται με το χειρουργείο όσο και εκείνων που μπορεί να εμφανισθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότερες των επιπλοκών μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται:
• Η λοίμωξη. Η λοίμωξη αποτελεί πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης. Στην αρθροπλαστική του αγκώνα, η λοίμωξη μπορεί να προκύψει επιφανειακά στην τομή ή βαθύτερα γύρω από τα υλικά της αρθροπλαστικής. Μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή στο σπίτι. Είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ακόμα και μετά από χρόνια. Κάθε λοίμωξη στο σώμα σας μπορεί να εξαπλωθεί στην αρθροπλαστική σας. Οι ήπιες φλεγμονές (στην τομή) αντιμετωπίζονται γενικά με αντιβιοτικά. Οι βαρειές ή οι εν τω βάθει λοιμώξεις μπορεί να χρειασθεί χειρουργικός καθαρισμός ή ακόμα και αφαίρεση των προθέσεων. Θα πρέπει κάθε φορά που πρόκειται να υποβληθείτε σε επεμβατική πράξη όπως χειρουργείο ή οδοντιατρική επέμβαση να λαμβάνετε προληπτικά αντιβίωση. Ο λόγος είναι ότι τέτοιες διαδικασίες προκαλούν μια παροδική βακτηριαιμία που θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στην αντικατεστημένη άρθρωση.
• Η χαλάρωση των υλικών. Παρά το γεγονός ότι τα υλικά και ο σχεδιασμός των υλικών, όπως και οι χειρουργικές τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι προθέσεις μπορεί να φθαρούν και να χαλαρώσουν. Το πλαστικό ένθεμα μπορεί να φθαρεί τόσο, ώστε να χρειάζεται αντικατάσταση. Υπερβολική φθορά, χαλάρωση ή θραύση των υλικών θα χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση (επέμβαση αναθεώρησης).
• Η νευρική κάκωση. Νεύρα τα οποία βρίσκονται κοντά στην άρθρωση του αγκώνα μπορεί να τραυματισθούν κατά τη διάρκεια του χειρυργείου, αν και αυτές οι επιπλοκές δεν είναι συχνές. Τα νεύρα αυτά, συνήθως με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται, χωρίς να χρειασθεί άλλη παρέμβαση.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Οι περισσότεροι ασθενείς θα βιώσουν βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους μετά από ολική αρθροπλαστική του αγκώνα. Πιο συγκεκριμένα, θα έχουν λιγότερο πόνο, βελτιωμένη κίνηση και δύναμη, και καλύτερη λειτουργία της άρθρωσης του αγκώνα.
Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε όλες τις βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να πάρετε ένα πιάτο από το ντουλάπι, να μαγειρέψετε φαγητό, να σηκώσετε μια μικρή κανάτα με νερό, να φτιάξετε τα μαλλιά σας, να κάνετε την προσωπική σας υγιεινή και να ντύνεστε. Μιλήστε με τον ορθοπαιδικό για δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγετε, όπως αθλήματα επαφής, δραστηριότητες με αυξημένο κίνδυνο πτώσης (π.χ. ιππασία, ή αναρρίχηση), καθώς και άρση βαρέων αντικειμένων. Τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο της χαλάρωσης ή θραύσης των μεταλλικών προθέσεων ή το κάταγμα των οστών.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας