fbpx
Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετεγχειρητικές οδηγίες χειρουργικής γόνατος

By 8 Αυγούστου 2019 No Comments

Μετεγχειρητικές οδηγίες χειρουργικής γόνατος

Μετεγχειρητικές οδηγίες αρθροσκόπησης γόνατος

Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Επίσης, ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει μια σειρά μέτρων για καλύτερα αποτελέσματα.

Θα σας χορηγηθεί παυσίπονη αγωγή, ενώ το χειρουργημένο σας γόνατο θα είναι καλυμένο με πολλές γάζες. Αυτές είναι δυνατόν να αφαιρεθούν 24 ώρες μετά το χειρουργείο και να τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ελαφρό οίδημα του γόνατος για κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Η τοποθέτηση παγοκύστεων πάνω στο γόνατο για 15-20 λεπτά της ώρας, 3-4 φορές την ημέρα βοηθά στη μείωση του οιδήματος.

Μια επίσκεψη επανεξέτασης θα πρέπει να προγραμματισθεί στις 10-12 ημέρες μετά το χειρουργείο, για την καταγραφή της προόδου σας και την αφαίρεση των ραμμάτων.
Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο με ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την αποθεραπεία σας. Η ενδυνάμωση των μυών του μηρού (τετρακεφάλου και οπίσθιων μηριαίων) είναι πολύ σημαντική. Η κολύμβηση και η ποδηλασία αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κίνησης.
Η επάνοδο στην οδήγηση και την εργασία σας μπορεί να γίνει όταν το γόνατό σας είναι λειτουργικό, εκτός και έχετε λάβει άλλες οδηγίες.

Μετεγχειρητικές οδηγίες συνδεσμοπλαστικής ΠΧΣ
Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως μια ημέρα. Θα σας χορηγούνται παυσίπονα φάρμακα, είτε από του στόματος, είτε ενδοφλεβίως. Εάν έχει τοποθετηθεί παροχέτευση, αυτή αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου. Συνήθως εφαρμόζεται νάρθηκας γόνατος για προστασία της συνδεσμοπλαστικής.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας, ο φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει την χρήση των βακτηριών και θα σας δείξει μερικές απλές ασκήσεις για να κάνετε στο σπίτι. Θα πρέπει να μην πειράξετε την τελική επίδεση του γόνατος, η οποία και θα ελεγχθεί στο πρώτο ραντεβού σας μετά το χειρουργείο. Κατά τη βάδιση επιτρέπεται να βάλετε όλο σας το βάρος, εκτός και αν ο ορθοπαιδικός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

Θα πρέπει να αποφύγετε την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ασπιρίνης τις πρώτες 10 ημέρες από το χειρουργείο. Τοποθετήστε πάγο στο γόνατο για 20 λεπτά της ώρας με την παρεμβολή μιας λεπτής πετσέτας, όσο πιο συχνά γίνεται για τις πρώτες ημέρες.
Το πρώτο ραντεβού σας μετά από το χειρουργείο είναι συνήθως μετά από 7 – 10 ημέρες. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μερικές ημέρες μετά από το χειρουργείο ή να προγραμματισθεί μετά το πρώτο σας ραντεβού.
Στην περίπτωση που παρουσιάζετε ερυθρότητα γύρω από την χειρουργική τομή, αυξανόμενο πόνο στο γόνατό σας, αυξημένη θερμοκρασία σώματος ή αισθάνεστε άρρωστοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό το δυνατόν συντομότερα.

Η φυσιοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της θεραπείας και συστήνεται η έγκαιρη έναρξη. Η προεγχειρητική φυσιοθεραπεία είναι πολύ σημαντική, αφού βοηθάει στην καλύτερη προετοιμασία του γόνατος για το χειρουργείο.
Ο πρώιμος στόχος είναι η αποκατάσταση του εύρους κίνησης, η μείωση του οιδήματος και η επίτευξη πλήρους φόρτισης κατά τη βάδιση. Το υπόλοιπο της αποκατάστασης θα είναι κάτω από την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή, και αφορά μυϊκή ενδυνάμωση, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, και συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως ασκήσεις με ποδήλατο και κολύμβηση.
Η κανονική ποδηλασία μπορεί να ξεκινήσει στους 2 μήνες ενώ το τρέξιμο περίπου στους 3 μήνες μετεγχειρητικά. Το μόσχευμα είναι αρκετά δυνατό ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή σε αθλήματα περίπου στους 6 μήνες μετά το χειρουργείο, όμως οι ερασιτέχνες αθλητές είναι δυνατόν να χρειασθούν 10-12 μήνες, ανάλογα με τη θέληση και χρόνο που αφιερώνουν στην αποκατάσταση.
Η επιτυχία της επέμβασης είναι δυνατόν να επηρεασθεί από τις συνοδές κακώσεις που υπέστη το γόνατο τη στιγμή του τραυματισμού, όπως ρήξεις μηνίσκων, χόνδρινες βλάβες ή κακώσεις άλλων συνδέσμων.

Μετεγχειρητικές οδηγίες αρθροπλαστικής γόνατος
Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 5 ημέρες. Μετά το χειρουργείο, θα αισθανθείτε κάποιο πόνο, αλλά ο ορθοπαιδικός και ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσουν φάρμακα ώστε να είστε όσο πιο άνετα γίνεται. Ο έλεγχος του πόνου αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της ανάρρωσής σας.
Η βάδιση και η κίνηση του γόνατος θα ξεκινήσουν από την ίδια ή την επομένη ημέρα του χειρουργείου. Όσο λιγότερο πόνο αισθάνεστε, τόσο πιο εύκολα θα μετακινήστε και θα κάνετε τις ασκήσεις σας. Συζητήστε με τον ορθοπαιδικό ή τον αναισθησιολόγο εάν ο μετεγχειρητικός πόνος σας προβληματίζει.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα μέτρα για την πρόληψη των θρομβώσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα και αντιθρομβωτικές κάλτσες. Άμεσα μετεγχειρητικά, ενθαρρύνεται η κίνηση των ποδιών και των ποδοκνημικών, ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή στους μυς των ποδιών και να εμποδισθεί το οίδημα και ο σχηματισμός θρόμβων.
Οι περισσότεροι ασθενείς θα ξεκινήσουν ασκήσεις την επομένη του χειρουργείου. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει συγκεκριμένες ασκήσεις για να δυναμώσετε τους μυς σας και για να αποκαταστήσετε την κίνηση του γόνατός σας. Με τον τρόπο αυτό θα ανακτήσετε τη συνολική λειτουργικότητα του σκέλους σας και θα επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Είναι συνηθισμένο οι ασθενείς να έχουν ρηχή ανάσα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό συνήθως οφείλεται στα αναισθησιολογικά φάρμακα, την παυσίπονη αγωγή και την παραμονή στο κρεββάτι. Η ρηχή αυτή ανάσα μπορεί να οδηγήσει σε μερική κατάρρευση των πνευμόνων (ατελεκτασία) και να καταστήσει τους ασθενείς ευαίσθητους σε ανάπτυξη πνευμονίας. Για την πρόληψη αυτής της επιπλοκής είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε συχνά βαθειές αναπνοές. Μπορεί να σας χορηγηθεί και μια συσκευή αναπνευστικής γυμναστικής ώστε να παίρνετε βαθειές αναπνοές.
Η επιτυχία του χειρουργείου σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το χειρουργείο.
Μπορεί να φέρετε ράμματα που θα χρειασθεί να αφαιρεθούν 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη διαβροχή του τραύματος έως ότου κλείσει.

Μερική απώλεια στην όρεξη αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες μετά από το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην επούλωση του χειρουργικού τραύματος και στην αποκατάσταση της μυϊκής ισχύος.
Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό της φροντίδας στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να είστε ικανοί να επανέλθετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες εντός των πρώτων 3-6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Είναι συνήθης κάποιου βαθμού πόνος με τη δραστηριότητα και το βράδυ για μερικές εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας θα περιλαμβάνει:
• Ένα σταδιακό πρόγραμμα βάδισης, που θα αυξήσει σταδιακά την κινητικότητά σας, αρχικά μέσα στο σπίτι και αργότερα έξω από αυτό.
• Την επάνοδο σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως κάθισμα, ορθοστασία, άνοδο και κάθοδο κλίμακας.
• Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να αποκατασταθεί η κινητικότητα και η δύναμη του σκέλους. Είναι πιθανό να μπορείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις χωρίς βοήθεια, αλλά είναι δυνατόν να χρειασθείτε φυσιοθεραπεία (κατ’οίκον ή στο φυσιοθεραπευτήριο) τις πρώτες εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.
Θα μπορέσετε να οδηγήσετε ξανά όταν το γόνατό σας έχει ικανή κάμψη ώστε να μπορείτε να κάθεστε άνετα στο αμάξι, και όταν ο μυϊκός σας έλεγχος σας παρέχει επαρκή χρόνο αντίδρασης για επιβράδυνση και επιτάγχυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς οδηγούν μεταξύ της 4ης και 6ης μετεγχειρητικής εβδομάδας.