fbpx
Εκπαίδευση Ασθενών

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

By 9 Αυγούστου 2019 No Comments

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ορισμός
Στον εκτινασσόμενο δάκτυλο, πάθηση επίσης γνωστή ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, ένα από τα δάκτυλά σας ή ο αντίχειράς σας κλειδώνει σε μια θέση κάμψης και ευθειάζεται με έναν ήχο, όπως μιας σκανδάλης που τραβιέται και μετά απελευθερώνεται. Εάν η πάθηση είναι βαρειά, τότε το δάκτυλό σας μπορεί να κλειδώσει μόνιμα σε αυτή τη θέση κάμψης.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος πολύ συχνά προκαλείται από μια στένωση στο έλυτρο που περιβάλλει τον τένοντα. Άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις δραγμού είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση αυτή. Επίσης, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι πιο συχνός στις γυναίκες και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης.

Συμπτώματα
Τα σημεία και συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου μπορούν να εξελιχθούν από ήπια σε βαρειά και περιλαμβάνουν:
• Δυσκαμψία των δακτύλων, ιδιαίτερα το πρωί
• Μια αίσθηση αναπήδησης ή αντιληπτού ήχου κατά την κίνηση του δακτύλου
• Ευαισθησία ή διόγκωση (οζίδιο) στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου
• Κλείδωμα του δακτύλου σε θέση κάμψης με ευθειασμό που γίνεται απότομα και με συνόδο ακουστό ήχο
• Κλείδωμα του δακτύλου μόνιμα σε θέση κάμψης με αδυναμία έκτασής του

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος συχνότερα προσβάλλει το επικρατούν χέρι, και από τα δάκτυλα συνήθως προτιμά τον αντίχειρα, το μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Είναι δυνατόν να προσβληθούν περισσότερα δάκτυλα του ενός, όπως και τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Η πάθηση είναι συνήθως πιο έντονη το πρωί, όταν πιάνετε ένα αντικείμενο δυνατά ή όταν ευθειάζετε το δάκτυλό σας.
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος δεν είναι η ίδια παθολογική κατάσταση με την νόσο του Dupuytren, μια κατάσταση που προκαλεί πάχυνση και βράχυνση της παλαμιαίας απονεύρωσης.

Πότε να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό
Εάν παρουσιάζετε δυσκαμψία ή κλείδωμα σε ένα δάκτυλό σας, τότε συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό ώστε να ανασκοπήσει τα συμπτώματά σας και να πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση του χεριού σας. Εφόσον το δάκτυλό σας είναι θερμό και φλεγμαίνει, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αφού τα σημεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν πιθανή λοίμωξη.

Αιτίες
Η αιτία του εκτινασσόμενου δακτύλου είναι μια στένωση του ελύτρου που περιβάλλει τον τένοντα του προσβεβλημένου δακτύλου. Οι τένοντες αποτελούν ινώδεις ταινίες μέσω των οποίων οι μυς προσφύονται στα οστά. Κάθε τένοντας περιβάλλεται από ένα προστατευτικό έλυτρο. Εντός του χώρου που δημιουργείται από το έλυτρο κυκλοφορεί μια λιπαντική ουσία που επιτρέπει στον τένοντα να ολισθαίνει ομαλά κατά την κάμψη και έκταση του δακτύλου. Όταν το έλυτρο φλεγμαίνει συχνά ή για μεγάλες χρονικές περιόδους, ο χώρος εντός του ελύτρου στενεύει και περιορίζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τένοντας να μην μπορεί να ολισθήσει εύκολα μέσα στο έλυτρο, και κατά διαστήματα φέρνει το δάκτυλο σε θέση κάμψης πριν αυτό αναπηδήσει σε θέση έκτασης. Κάθε φορά που ο τένοντας μπλοκάρει μέσα στο έλυτρο χειροτερεύει ο ερεθισμός και η φλεγμονή του, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Η παρατεταμένη φλεγμονή, οδηγεί σε ουλοποίηση και πάχυνση (ίνωση) καθώς και σε σχηματισμό οζιδίων.

Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την δημιουργία του εκτινασσόμενου δακτύλου είναι:
• Επαναλαμβανόμενες κινήσεις δραγμού. Εάν επαναλαμβανόμενα κάνετε κινήσεις δραγμού, όπως με τη χρήση εργαλίων ή μουσικών οργάνων, για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης
• Παθήσεις. Εάν πάσχετε από παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αμυλοείδωση, λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση) ,τότε έχετε αυξημένο κίνδυνο για να εμφανίσετε εκτινασσόμενο δάκτυλο
• Φύλο. Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι πιο συχνός στις γυναίκες

Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Τι μπορείτε να κάνετε
• Γράψτε τα συμπτώματα που έχετε
• Δημιουργήστε μια λίστα με σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, όπως προβλήματα υγείας για τα οποία λαμβάνετε ή έχετε λάβει αγωγή, τα φάρμακα και συμπληρώματα που τυχόν λαμβάνετε
• Σκεφτείτε τι ερωτήσεις θέλετε να κάνετε στον ορθοπαιδικό. Μερικές βασικές ερωτήσεις είναι:
o Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες;
o Είναι η παρούσα κατάσταση προσωρινή ή μόνιμη;
o Θα χρειασθώ θεραπεία;
o Ποιές οι διαθέσιμες αγωγές;
Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε ετοιμάσει, μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από τον ορθοπαιδικό
Ο ορθοπαιδικός είναι πιθανόν να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Πιθανές ερωτήσεις είναι:

• Ποιά είναι τα συμπτώματά σας;
• Πόσο καιρό έχετε αυτά τα συμπτώματα;
• Τα συμπτώματά σας έρχονται και φεύγουν ή είναι μόνιμα;
• Υπάρχει κάτι που βελτιώνει τα συμπτώματά σας;
• Υπάρχει κάτι που χειροτερεύει τα συμπτώματά σας;
• Τα συμπτώματά σας είναι χειρότερα το πρωί ή κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας;
• Πραγματοποιείτε επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το χέρι σας στην εργασία σας ή στα χόμπι σας;
• Μήπως έχετε πρόσφατα τραυματίσει το χέρι σας;

Εξετάσεις και διάγνωση
Η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου δεν απαιτεί κάποια εργαστηριακή εξέταση. Ο ορθοπαιδικός θα κάνει τη διάγνωση βασιζόμενος στο ιατρικό σας ιστορικό και την κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο ορθοπαιδικός θα σας ζητήσει να ανοίξετε και να κλείσετε το χέρι σας, ελέγχοντας για περιοχές πόνου, για την ομαλότητα της κίνησης και για στοιχεία κλειδώματος. Σπάνια, ο ορθοπαιδικός θα ενέσει ένα τοπικό αναισθητικό, ώστε να μειωθεί ο πόνος για να πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση των δακτύλων και του χεριού.

Θεραπεία και φάρμακα
Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου εξαρτάται από τη βαρύτητά του και από τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Θεραπεία ήπιων περιπτώσεων
Στην περίπτωση ήπιων ή μη συχνών συμπτωμάτων, τα κάτωθι πιθανόν να είναι αποτελεσματικά:
• Χρήση νάρθηκα. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας βάλει ένα νάρθηκα ώστε να διατηρηθεί το προσβεβλημένο δάκτυλο σε θέση έκτασης, για ένα χρονικό διάστημα έως και 6 εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθάει στο να αναπαυθεί η άρθρωση. Επίσης, θα σας εμποδίσει από το να κάμπτετε τα δάκτυλά σας σε γροθιά κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που θα προκαλούσε πόνο κατά την κίνηση τους το πρωί.
• Ασκήσεις. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ήπιες ασκήσεις με το προσβεβλημένο δάκτυλο. Αυτό είναι πιθανόν να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας του δακτύλου.
• Αποφυγή επαναλαμβανόμενης κίνησης δραγμού. Θα πρέπει να αποφύγετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις δραγμού ή τη χρήση δονούμενων μηχανημάτων για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 – 4 εβδομάδων.

Θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ορθοπαιδικός είναι δυνατόν να συστήσει τα ακόλουθα:
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να μειώσουν το οίδημα που περιορίζει και παγιδεύει τον τένοντα. Επίσης, είναι δυνατόν να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με την πάθηση.
• Στεροειδή. Μια ένεση με στεροειδές, όπως ένα γλυκοκορτικοειδές, κοντά ή μέσα στο έλυτρο του τένοντα μπορεί επίσης να χρησιμοποιειθεί για τη μείωση της φλεγμονής. Η αγωγή αυτή είναι πιο αποτελεσματική εάν εφαρμοσθεί άμεσα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν εάν κριθεί απαραίτητο. Όμως οι επόμενες ενέσεις ίσως να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο η πρώτη. Επίσης, μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
• Διαδερμική απελευθέρωση. Κατά τη διαδικασία αυτή, που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ο ορθοπαιδικός χρησιμοποιεί μια βελόνα για να απελευθερώσει το κλειδωμένο δάκτυλο. Η επέμβαση αυτή είναι πιο αποτελεσματική στον δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλα.
• Χειρουργείο. Η χειρουργική απελευθέρωση, που πραγματοποιείται και αυτή με τοπική αναισθησία, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Αγωγή για το σπίτι και τρόπος ζωής
Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε από μόνοι σας, ώστε να μετριάσετε τα συμπτώματά σας:
• Ανάπαυση. Το δύσκαμπτό σας δάκτυλο μπορεί να χαλαρώσει εάν αναπαύσετε το χέρι σας για 4 με 6 εβδομάδες. Για την πρόληψη της υπέρχρησης του προσβεβλεμένου σας δακτύλου, ίσως να χρειασθεί να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να μειώσετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις δραγμού.
• «Μούλιασμα» σε ζεστό νερό. Τοποθετήστε το χέρι σας σε ζεστό νερό, ιδιαίτερα το πρωί, ώστε να μειωθεί η βαρύτητα της αίσθησης του κλειδώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αυτό βοηθά, επαναλάβετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Μασάζ. Η εφαρμογή τοπικά μασάζ μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και να σας ανακουφίσει από τον πόνο, δεν θα επηρεάσει όμως την φλεγμονή στο έλυτρο.