fbpx
Ισχίο

Αρθροπλαστική Ισχίου

By 2 Αυγούστου 2019 3 Δεκεμβρίου, 2020 No Comments

Αρθροπλαστική ισχίου

Εισαγωγή
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Θα παρουσιασθούν ο τρόπος που λειτουργεί η φυσιολογική άρθρωση του ισχίου, οι αιτίες του πόνου στο ισχίο, τι να περιμένει κανείς από την αρθροπλαστική του ισχίου, και τι ασκήσεις και δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την κινητικότητα και δύναμη, ώστε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Εάν το ισχίο σας έχει καταστραφεί από αρθρίτιδα, κάταγμα ή άλλες παθήσεις, τότε καθημερινές δραστηριότητες όπως η βάδιση ή η έγερση από καρέκλα μπορεί να είναι επώδυνες και δύσκολες. Το ισχίο σας μπορεί να είναι τόσο δύσκαμπτο ώστε το να βάλετε τις κάλτσες ή τα παπούτσια σας να είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο. Τέλος, μπορεί να έχετε ενοχλήσεις και όταν αναπαύεστε.

Στην περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή και η χρήση υποστηρικτικών βάδισης δεν ανακουφίζουν από τα συμπτώματά σας, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την λύση της αρθροπλαστικής του ισχίου. Η αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση που μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, στην βελτίωση της κίνησης και στην επάνοδό σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η αρθροπλαστική του ισχίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1960 και αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στην ιατρική. Η πρόοδος των χειρουργικών τεχνικών και των υλικών έχει αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά της.

Συνήθεις αιτίες πόνου στο ισχίο
Η συνηθέστερη αιτία χρόνιου πόνου και αναπηρίας στο ισχίο είναι η αρθρίτιδα. Οι συχνότεροι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα.
Αποτελεί ένα τύπο εκφυλιστικής αρθρίτιδας που συνδέεται με την ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, και συχνά παρουσιάζει μια κληρονομική προδιάθεση. Ο χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών καταστρέφεται και τα οστά τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Τέλος, μπορεί να οφείλεται ή να επιταχύνεται από δυσδιάκριτες ανατομικές ανωμαλίες στην ανάπτυξη του ισχίου κατά την παιδική ηλικία.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία η ο αρθρικός υμένας φλεγμαίνει και παχύνεται. Αυτή η χρόνια φλεγμονή είναι δυνατόν να καταστρέψει τον αρθρικό χόνδρο, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος της ομάδας των φλεγμονωδών αρθριτιδών.

Μετατραυματική αρθρίτιδα.
Μπορεί να ακολουθεί έναν σοβαρό τραυματισμό του ισχίου ή ένα κάταγμα. Ο αρθρικός χόνδρος τραυματίζεται και έτσι με την πρόοδο του χρόνου προκαλείται πόνος και δυσκαμψία στο ισχίο.

Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.
Ένας τραυματισμός του ισχίου (π.χ. εξάρθρημα, κάταγμα) μπορεί να περιορίσει την αιματική παροχή στην μηριαία κεφαλή. Η έλλειψη αιματικής παροχής είναι δυνατόν να προκαλέσει την κατάρρευση της αρθρικής επιφάνειας και να οδηγήσει στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Κάποιες νόσοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.

Νόσοι του ισχίου κατά την παιδική ηλικία.
Κάποια βρέφη και παιδιά έχουν προβλήματα στο ισχίο τους. Παρά το γεγονός ότι αυτά αντιμετωπίζονται με επιτυχία κατά την παιδική ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν αρθρίτιδα αργότερα. Αυτό ίσως να οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη του ισχίου ή σε προσβολή των αρθρικών επιφανειών.

Ορισμός
Στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου, οι κατεστραμένοι χόνδρος και οστούν αφαιρούνται και αντικαθίστανται από τισ προθέσεις.Η κατεστραμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται από έναν μεταλλικό στυλεό που τοποθετείται στον αυλό του μηριαίου. Η καθήλωση του στυλεού μπορεί να γίνει με τη χρήση οστικού τσιμέντου ή χωρίς οστικό τσιμέντο (τεχνική “press fit”). Μια μεταλλική ή κεραμική σφαίρα τοποθετείται στην κορυφή του στυλεού. Η μπάλλα αυτή αντικαθιστά την μηριαία κεφαλή που αφαιρέθηκε.
Ο κατεστραμένος χόνδρος της κοτύλης αφαιρείται και αντικαθίσταται από μια μεταλλική πρόσθεση. Μερικές φορές για την καθήλωσή της είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν βίδες ή οστικό τσιμέντο. Ένα ένθετο από πλαστικό, κεραμικό ή μέταλλο τοποθετείται μεταξύ της σφαίρας και της νέας κοτύλης ώστε να εξασφαλισθεί ομαλή κίνηση.

Είναι η αρθροπλαστική του ισχίου κατάλληλη επέμβαση για εσάς;
Η απόφαση να υποβληθείτε σε αρθροπλαστική του ισχίου θα πρέπει να είναι λαμβάνεται από εσάς από κοινού με τον ορθοπαιδικό χειρουργό.

 • Υποψήφιοι. Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις σε σχέση με την ηλικία ή το σωματικό βάρος για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Η σύσταση για χειρουργείο θα βασισθεί στα συμπτώματα του ασθενούς (πόνος, ανικανότητα) και όχι στην ηλικία. Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του ισχίου έχουν ηλικία μεταξύ των 50 και 80 ετών. Παρόλα αυτά η αξιολόγηση των ασθενών από τον ορθοπαιδικό εξατομικεύεται και οι ολικές αρθροπλαστικές πραγματοποιούνται με επιτυχία σε όλες τις ηλικίες, από τους εφήβους με νεανική αρθρίτιδα έως τους ηλικιωμένους ασθενείς με εκφυλιστική αρθρίτιδα.
 • Πότε προτείνεται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο ορθοπαιδικός θα σας συστήσει επέμβαση αρθροπλαστικής του ισχίου. Οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από μια επέμβαση αρθροπλαστικής στο ισχίο συνήθως παρουσιάζουν:
  • Πόνο στο ισχίο που περιορίζει της καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα.
  • Πόνο στο ισχίο που δεν υποχωρεί κατά την ανάπαυση (είτε την ημέρα είτε την νύχτα).
  • Δυσκαμψία στο ισχίο που περιορίζει την κίνηση του σκέλους.
  • Ανεπαρκή ανακούφιση από τον πόνο με τη συντηρητική αγωγή (αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσιοθεραπεία, υποστηρικτικά βάδισης).

Ορθοπαιδική εκτίμηση
Η ορθοπαιδική εκτίμηση περιλαμβάνει:

 • Το ιατρικό ιστορικό. Ο ορθοπαιδικός θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη γενική σας υγεία και θα κάνει ερωτήσεις για την ένταση του πόνου στο ισχίο και για το πόσο επηρεάζεται η ικανότητά σας να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Την κλινική εξέταση. Θα εκτιμηθούν η κινητικότητα του ισχίου, η δύναμη και τυχόν αξονικές παραμορφώσεις.
 • Τις ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες βοηθούν στον καθορισμό της έκτασης της βλάβης και της παραμόρφωσης στο ισχίο σας.
 • Άλλες εξετάσεις. Σπάνια είναι δυνατόν να χρειασθούν άλλες εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία, ώστε να καθορισθεί η κατάσταση των οστών και των μαλακών μορίων στο ισχίο σας.

Αποφασίζοντας για το χειρουργείο
Ο ορθοπαιδικός θα ανασκοπήσει τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησής σας, και θα συζητήσει μαζί σας το κατά πόσο η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας, ώστε να ανακουφισθείτε από τον πόνο και να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Θα συζητηθούν επίσης και οι λοιπές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η φυσιοθεραπεία, ή άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.
Επιπρόσθετα, ο ορθοπαιδικός θα σας εξηγήσει τους δυνητικούς κινδύνους και επιπλοκές της αρθροπλαστικής του ισχίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το χειρυργείο και εκείνων που μπορεί να εμφανισθούν με την πάροδο του χρόνου. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον ορθοπαιδικό οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα διαχειριστείτε τις αλλαγές που η αρθροπλαστική του ισχίου θα επιφέρει στη ζωή σας.
Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για το χειρουργείο είναι η κατανόηση του τι μπορεί να προσφέρει η αρθροπλαστική και του τι δεν μπορεί. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική του ισχίου βιώνουν μια πολύ μεγάλη μείωση στα επίπεδα του πόνου από το ισχίο τους και μια σημαντική βελτίωση της κινητικότητάς τους. Τα υλικά των αρθροπλαστικών φθείρονται με τη χρήση. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι χειρουργοί συστήνουν την αποφυγή δραστηριοτήτων με μεγάλες φορτίσεις, όπως το τρέξιμο, τα άλματα. Δραστηριότητες εντός των πλαισίων της αρθροπλαστικής του ισχίου αποτελούν το βάδισμα, η κολύμβηση, η οδήγηση, η ποδηλασία, ο χορός και γενικά δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων. Με κατάλληλη τροποποίηση των δραστηριοτήτων, η αρθροπλαστική μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Κλινική εκτίμηση
Εφόσον αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική του ισχίου, ο ορθοπαιδικός θα προχωρήσει σε πλήρη κλινικό έλεγχο ώστε να εξασφαλισθεί η καλή ανοχή του χειρουργείου και η ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Επίσης, θα εκτιμηθείτε από καρδιολόγο ή και από ιατρό άλλης ειδικότητας εφόσον πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση.

Εργαστηριακές εξετάσεις
Θα υποβληθείτε σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, ώστε να ολοκληρωθεί ο προεγχειρητικός σας έλεγχος.

Έλεγχος δέρματος
Προσοχή απαιτείται στην περίπτωση που υπάρχουν ερεθισμοί ή φλεγμονές του δέρματος. Εάν υπάρχουν, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ορθοπαιδικός, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σαφώς πριν από το χειρουργείο.

Αιμοδοσία
Θα χρειασθεί η κάλυψη του χειρουργείου σας με 2 φιάλες αίματος. Αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί είτε διεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά, και αναλόγως των τιμών του αιματοκρίτη σας.

Φάρμακα
Ενημερώστε τον ορθοπαιδικό για τα φάρμακα που λαμβάνετε. Εκείνος θα σας υποδείξει ποιά από αυτά θα πρέπει να σταματήσετε και ποιά επιτρέπετε να συνεχίσετε ενόψη του χειρουργείου.

Απώλεια βάρους
Εάν είστε υπέρβαρος, ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας ζητήσει να χάσετε κάποιο βάρος πριν από το χειρουργείο, ώστε να μειωθούν τα φορτία στο νέο σας ισχίο και πιθανά να μειωθούν οι κίνδυνοι του χειρουργείου.

Οδοντιατρική εκτίμηση
Παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις μετά από αρθροπλαστική του ισχίου δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη εάν βακτήρια εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία. Επειδή τα βακτήρια είναι δυνατόν να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων (π.χ. εξαγωγή δοντιού, περιοδοντική εργασία), αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν το χειρουργείο της αρθροπλαστικής. Επίσης, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο θα πρέπει να αποφεύγεται για αρκετές εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.

Ουρολογική εκτίμηση
Ασθενείς με ιστορικό πρόσφατων ή επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων θα πρέπει να υποβληθούν σε ουρολογικό έλεγχο πριν από το χειρουργείο. Ηλικιωμένοι άνδρες με παθήσεις του προστάτη θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αγωγή τους πριν υποβληθούν σε αρθροπλαστική του ισχίου.

Υποστήριξη στο σπίτι
Παρά το γεγονός ότι θα μπορείτε να περπατάτε με βακτηρίες ή περπατούρα άμεσα μετεγχειρητικά, θα χρειασθείτε κάποια βοήθεια για μερικές εβδομάδες και για ορισμένες δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια, το μπάνιο και το πλύσιμο των ρούχων. Εάν μένετε μόνος σας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να βρεθεί κάποιος που θα σας βοηθά στο σπίτι για το παραπάνω διάστημα.

Διαμόρφωση της οικίας
Μερικές αλλαγές στο σπίτι θα κάνουν τις μετακινήσεις σας ευκολότερες και ασφαλέστερες κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσουν:

 • Τοποθέτηση λαβών ή μπαρών στο μπάνιο ή στη ντουζιέρα.
 • Τοποθέτηση λαβών σε όλες στις σκάλες.
 • Σταθερή καρέκλα με μπράτσα και σταθερό μαξιλάρι που επιτρέπει στα γόνατά σας να παραμένουν χαμηλότερα από τα ισχία σας.
 • Ανυψωτικό τουαλέτας.
 • Σταθερός πάγκος για τη ντουζιέρα.
 • Σφουγγάρι για το μπάνιο με μακριά λαβή και μακρύ καλώδιο για το ντους.
 • Κοντάρι ντυσίματος, βοήθημα για τις κάλτσες και μακρύ καλάμι για τα παπούτσια ώστε να αποφεύγετε το υπερβολικό σκύψιμο.
 • Μακριά συλληπτική λαβή για να πιάνετε αντικείμενα χωρίς να σκύβετε υπερβολικά.
 • Σταθερά μαξιλάρια για την ανύψωση των καρεκλών, καναπέδων και του καθίσματος του αυτοκινήτου, ώστε να κάθεστε με τα γόνατα σε χαμηλότερη θέση από ότι τα ισχία σας.
 • Αφαίρεση όλων των χαλιών και καλωδίων που βρίσκονται στις περιοχές που θα κινείστε στο σπίτι.

Χειρουργείο
Συνήθως η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα του χειρουργείου.

Αναισθησία
Μετά την εισαγωγή σας θα επανεκτιμηθείτε από τον αναισθησιολόγο. Οι συνηθέστεροι τύποι αναισθησίας είναι η γενική (όπου κοιμάστε), η ραχιαία, η επισκληρίδιος, και ο περιοχικός νευρικός αποκλεισμός (όπου είστε ξύπνιοι, αλλά το σώμα σας είναι μουδιασμένο από τη μέση και κάτω). Ο ορθοπαιδικός, ο αναισθησιολόγος μαζί με τη συνδρομή σας θα καθορίσουν τον ενδεδειγμένο τύπο αναισθησίας για εσάς.

Προθέσεις
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχεδίων και υλικών που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις προθέσεις του ισχίου. Όλες αποτελούνται από 2 βασικά μέρη:

 • τη σφαίρα (από μέταλλο ή κεραμικό)
 • το κυπέλιο της κοτύλης (από πλαστικό, κεραμικό ή μέταλλο – μπορεί να έχει ένα εξωτερικό μεταλλικό κέλυφος)

Η τοποθέτηση των υλικών μπορεί να γίνει πιεστικά μέσα στο οστό, ώστε να επιτραπεί στο οστό να αναπτυχθεί πάνω στις προθέσεις (press fit), ή μπορεί να γίνει με τη χρήση οστικού τσιμέντου. Η απόφαση της επιλογής της μεθόδου καθήλωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα και η αντοχή του οστού. Είναι επίσης δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός στυλεού με τσιμέντο και κυπελίου χωρίς τσιμέντο. Ο ορθοπαιδικός θα αποφασίσει για το ποιός τύπος αρθροπλαστικής και ποιός τρόπος τοποθέτησης ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Χειρουργείο
Η χειρουργική διαδικασία διαρκεί λίγες ώρες. Ο ορθοπαιδικός θα αφαιρέσει τον κατεστραμένο χόνδρο και το οστούν και θα τοποθετήσει τις προθέσεις ώστε να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του ισχίου.
Μετά το χειρουργείο θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη όπου θα παραμείνετε λίγη ώρα μέχρι να συνέλθετε από την αναισθησία. Αφού ξυπνήσετε θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας.

Παραμονή στο νοσοκομείο
Το πιο πιθανό είναι να παραμείνετε μερικές ημέρες στο νοσοκομείο. Για να προστατευθεί το ισχίο στην πρώιμη φάση της ανάρρωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τρίγωνο απαγωγής ανάμεσα στα κάτω σκέλη.

Αντιμετώπιση του πόνου
Μετά το χειρουργείο θα αισθάνεστε κάποιο πόνο, και για το λόγο αυτό θα σας χορηγηθούν παυσίπονα φάρμακα. Η αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσής σας. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα μετά το χειρουργείο, και όσο λιγότερο πόνο αισθάνεστε τόσο γρηγορότερα θα κινητοποιηθείτε και θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Μιλήστε με τον ορθοπαιδικό εάν ο μετεγχειρητικός πόνος αποτελεί πρόβλημα.

Φυσιοθεραπεία
Το βάδισμα και διάφορες ελαφρές δραστηριότητες είναι σημαντικές για την ανάρρωσή σας και θα ξεκινήσουν την ημέρα του χειρουργείου ή την επομένη. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική του ισχίου, ξεκινούν να στέκονται και να περπατάνε με τη βοήθεια βακτηριών ή περπατούρας την επομένη του χειρουργείου, υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης του ισχίου και τρόπους ασφαλής πραγματοποίησης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Πρόληψη πνευμονίας
Οι ασθενείς είναι σύνηθες να έχουν ρηχή ανάσα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της αναισθησίας, στα παυσίπονα φάρμακα και στον αυξημένο κλινοστατισμό. Η ρηχή ανάσα μπορεί να οδηγήσει σε μερική κατάρρευση των πνευμόνων (ατελεκτασία) και οι ασθενείς να είναι ευαίσθητοι για πνευμονία. Για την πρόληψη αυτού του φαινομένου είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε συχνά βαθιές αναπνοές. Επίσης μπορεί να σας δοθεί και μια συσκευή αναπνευστικής γυμναστικής ώστε να αποφευχθεί αυτή η επιπλοκή.

Ανάρρωση
Η επιτυχία του χειρουργείου σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού, σε σχέση με τη φροντίδα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά από το χειρουργείο.

Περιποίηση τραύματος
Μπορεί να έχετε ράμματα ή μεταλλικά κλιπς κατά μήκος του χειρουργικού τραύματος ή να έχει γίνει ενδοδερμική συρραφή (κάτω από το δέρμα). Τα ράμματα ή τα κλιπς θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αποφύγετε τη διαβροχή του τραύματος έως ότου έχει επουλωθεί πλήρως.

Δίαιτα
Είναι συχνή η μερική απώλεια της όρεξης για φαγητό, μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σημαντική, προάγει την σωστή επούλωση των ιστών και αποκαθιστά τη μυική δύναμη. Τέλος, διασφαλίστε ότι πίνετε αρκετά υγρά.

Δραστηριότητες
Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό της φροντίδας στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων μετεγχειρητικών εβδομάδων. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες από τις ελαφρές καθημερινές δραστηριότητες εντός 3 – 6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Μια μικρή δυσκολία με τις δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συνήθης τις πρώτες εβδομάδες.
Το πρόγραμμα κινητοποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Ένα σταδιακό πρόγραμμα βάδισης, ώστε να αυξηθεί η κινητικότητά σας, αρχικά εντός της οικίας και αργότερα και έξω από αυτή.
 • Συνέχιση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το κάθισμα, η έγερση και η άνοδος/κάθοδος κλίμακας.
 • Ειδικές ασκήσεις, αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να αποκατασταθεί η κίνηση και η δύναμη του ισχίου. Είναι δυνατόν να μπορείτε να εκτελέσετε την πλειοψηφία των ασκήσεων χωρίς βοήθεια. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειασθείτε τη βοήθεια κάποιου φυσιοθεραπευτή.

Πιθανές επιπλοκές
Η συχνότητα των επιπλοκών μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής του ισχίου είναι χαμηλή. Σοβαρές επιπλοκές, όπως η λοίμωξη, παρουσιάζονται σε ποσοστό κάτω του 2% των ασθενών. Βαρείες επιπλοκές, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό, συμβαίνουν ακόμα σπανιότερα. Παρόλα αυτά, η παρουσία χρονίων παθήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιπλοκές. Όταν αυτές οι επιπλοκές προκύπτουν, είναι δυνατόν να παρατείνουν ή να περιορίσουν την πλήρη ανάρρωση.

Λοίμωξη
Η λοίμωξη μπορεί να είναι επιφανειακή ή να βρίσκεται μέσα στην άρθρωση. Είναι δυνατόν να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας ή αργότερα στο σπίτι. Επίσης, μερικές φορές παρατηρείται χρόνια μετά το χειρουργείο.
Οι ελάσσονος βαρύτητας επιφανειακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Οι μείζονος βαρύτητας εν τω βάθει λοιμώξεις ίσως να χρειασθούν χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των προθέσεων. Οποιαδήποτε λοίμωξη στο σώμα σας μπορεί να διασπείρει μικρόβια στην αρθροπλαστική.

Θρόμβωση
Ο σχηματισμός θρόμβων στις φλέβες του ποδιού ή της λεκάνης αποτελεί τη πιο συνηθισμένη επιπλοκή της αρθροπλαστικής του ισχίου. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή εφόσον αποκολληθούν και φθάσουν στους πνεύμονες. Ο ορθοπαιδικός θα εφαρμόσει ένα προληπτικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται η χορήγηση αντιπηκτικών, η χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών και η πρώιμη κινητοποίηση.

Ανισοσκελία
Μερικές φορές μετά την αρθροπλαστική του ισχίου είναι δυνατόν το ένα πόδι να είναι μακρύτερο ή κοντύτερο από το άλλο. Ο ορθοπαιδικός θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε μετά το χειρουργείο τα δύο σκέλη να έχουν το ίδιο μήκος. Όμως μπορεί να επιμηκύνει ή να βραχύνει ελαφρά το σκέλος, ώστε να μεγιστοποιήσει τη σταθερότητα και την εμβιομηχανική του ισχίου. Οι ασθενείς είναι δυνατόν να αισθανθούν μετεγχειρητικά πιο άνετα με τη χρήση πάτου στο παπούτσι.

Εξάρθρημα
Το εξάρθρημα προκύπτει όταν η μπάλλα βγει έξω από το κυπέλιο. Η πιθανότητα για εξάρθρημα είναι μεγαλύτερη τους πρώτους μήνες μετά το χειρουργείο, κατά τη διάρκεια της επούλωσης των μαλακών μορίων. Γενικά δεν αποτελεί συχνή επιπλοκή. Στην περίπτωση που συμβεί, η κλειστή ανάταξη με έλξη υπό μέθη συνήθως το ανατάσσει, χωρίς ανάγκη για επιπλέον χειρουργείο. Εάν το εξάρθρημα συνεχίσει να εμφανίζεται (καθ’εξιν) τότε θα χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Χαλάρωση και φθορά των υλικών
Με την πάροδο των χρόνων, η αρθροπλαστική του ισχίου μπορεί να φθαρεί ή / και να χαλαρώσει. Συνήθως φθείρεται από τις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της λέπτυνσης του οστού, που καλείται οστεόλυση. Εάν η χαλάρωση είναι επώδυνη, τότε χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο (αναθεώρηση).

Άλλες επιπλοκές
Άλλες όχι και τόσο συχνές επιπλοκές είναι ο τραυματισμός νεύρου ή αγγείου, η αιμορραγία, το κάταγμα και η δυσκαμψία. Σε μικρό αριθμό ασθενών, ο πόνος μπορεί να συνεχίσει και μετά το χειρουργείο, ή να εμφανισθεί καινούργιος.

Πρόληψη των επιπλοκών

Πρόληψη της θρόμβωσης
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του ορθοπαιδικού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της θρόμβωσης, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το χειρουργείο. Θα σας συστήσει να συνεχίσετε την αγωγή που λαμβάνατε εντός του νοσοκομείου για ένα διάστημα και στο σπίτι. Ενημερώστε αμέσως τον ορθοπαιδικό έαν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:

 • Πόνο στην κνήμη ή στο πόδι, που δεν σχετίζεται με την χειρουργική τομή.
 • Ευαισθησία ή ερυθρότητα στην κνήμη.
 • Αιφνίδια δυσκολία στην ανάσα.
 • Αιφνίδια έναρξη θωρακικού άλγους.
 • Εντοπισμένος πόνος στο θώρακα με βήχα.

Πρόληψη της λοίμωξης
Μια συνήθης αιτία λοίμωξης μετά από αρθροπλαστική του ισχίου είναι η είσοδος βακτηρίων στην αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών εργασιών, ουρολοιμώξεων και δερματικών λοιμώξεων.
Θα πρέπει να λαμβάνετε αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρικές εργασίες, ακόμα και καθαρισμό, ή πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσε να εισάγει βακτήρια στην αιματική κυκλοφορία. Σε άτομα με αρθροπλαστική ισχίου και φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών προτείνει την προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών πριν από οδοντιατρικές εργασίες.
Ενημερώστε αμέσως τον ορθοπαιδικό στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:

 • Επίμονος πυρετός πάνω από 37.7 °C.
 • Ρίγος.
 • Αυξημένη ερυθρότητα, ευαισθησία, ή οίδημα της χειρουργικής τομής.
 • Εκροή από τη χειρουργική τομή.
 • Αυξημένος πόνος στο ισχίο κατά τις δραστηριότητες και κατά την ανάπαυση.

Πρόληψη του εξαρθρήματος
Για τη διασφάλιση της σωστής ανάρρωσης των μαλακών μορίων και για την πρόληψη του εξαρθρήματος της πρόθεσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ακόλουθα μέτρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο:

 • Μην σταυρώνετε τα πόδια σας.
 • Μην κάμπτετε τα ισχία σας για περισσότερο από 90°.
 • Μην στρίβετε τα πόδια σας υπερβολικά προς τα έξω ή προς τα μέσα.
 • Χρησιμοποιείται μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέχρι να σας επιτραπεί η αφαίρεσή του.

Πρόληψη των πτώσεων
Μια πτώση κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά από το χειρουργείο μπορεί να κάνει ζημία στο νέο σας ισχίο και να απαιτείται νέο χειρουργείο ώστε να διορθωθεί. Οι σκάλες αποτελούν ένα σαφή κίνδυνο έως ότου το ισχίο σας δυναμώσει και έχει καλή κινητικότητα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βακτηρίες, περπατούρα, μπαστούνι ή να υπάρχει κάποιος να σας βοηθάει μέχρι να βελτιώσετε την ισορροπία, την ευκινησία και τη δύναμή σας. Ο ορθοπαιδικός και ο φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιά βοηθητική συσκευή θα χρειασθείτε μετεγχειρητικά, και πότε μπορείτε με ασφάλεια να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε.

Προστασία της αρθροπλαστικής
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την αρθροπλαστική του ισχίου σας, ώστε να παρατείνετε την επιβίωσή της.

 • Συμμετοχή σε ένα τακτικό πρόγραμμα ελαφράς γυμναστικής, ώστε να διατηρείτε τη δύναμη και την κινητικότητα του νέου σας ισχίου.
 • Λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης των πτώσεων και των τραυματισμών. Εάν σπάσετε το πόδι σας, τότε μπορεί να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση.
 • Διασφάλιση ότι ο οδοντίατρός σας γνωρίζει ότι έχετε υποβληθεί σε αρθροπλαστική του ισχίου. Θα πρέπει να λαμβάνετε αντιβιοτικά πριν από κάθε οδοντιατρική εργασία.
 • Περιοδική επίσκεψη στον ορθοπαιδικό για κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο, ακόμα και αν όλα φαίνεται ότι εξελίσσονται εντάξει.

Βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα σας

Επικοινωνήστε μαζί μας